O noua editie, a 3-a, a Tirgului IntelectuAL de Sfintul Martin va avea loc vineri 14 si simbata 15 noiembrie 2008, in spatiile din Cladirea Vulturul Negru, str. Vasile Lucaciu Nr.2. din Centrul Vechi al orasului Baia Mare cunoscut ca si Obiectivul M1 al Centrului de Afaceri MillenniumIII.
Evenimentul se doreste a fi o replica in timp a Traditionalelor Tirguri care s-au desfasurat multi ani in locul cunoscut ca si Centrul Vechi (Circulus Fori) si prin care se intentioneaza pe termen lung refacerea intregii tesaturi urbane durabile a zonei revitalizate prin proiectul MillenniumIII , atit cea fizica (infrastructuri, cladiri ) cit si cea logica (legaturi vii).
Acest tirg este organizat de catre Primaria Municipiului Baia Mare si S.C. Centrul de Afaceri MillenniumIII srl, cu sprijinul unui grup de parteneri coorganizatori: Agentia de Dezvoltare Nord-Vest şi Centrul regional EUROPE DIRECT pentru Transilvania de Nord, Universitatea de Nord, Baia Mare, Universitatea Vasile Goldis , fil. Baia Mare, Inspectoratul Scolar Judetean, licee, colegii, grupuri scolare din Baia Mare, CDIMM Maramures Baia Mare, AJOFM Maramures Baia Mare, Centrul Regional de Pregătire Profesională în Cultură Filiala Baia Mare, Biblioteca Judeteana Maramures Baia Mare
Istoria veche:
Localitatea Baia Mare primeste dreptul de a tine targ – ius mercatis – in anul 1347. Acest drept Regal ii permitea sa organizeze o dată pe an un targ de 15 zile, la Sf. Martin (11 noiembrie). Acest drept este acordat prin Document Privilegial /Edict Regal „IUS MERCANTIS” si apare si din nevoia de a satisface cerintele desfacerii produselor agricole locuitorilor acestui oras, dar si celor care se aflau in raza imediat apropiata a acestui oras minier.
Istoria moderna:
(Re)Incepind cu 11 noiembrie 2006 s-a incercat reluarea in timp si (acelasi) spatiu a evenimentului , (re) denumit simbolic Tirg IntelectuAL de Sfintul Martin, avind de la inceput obiective de revenire la o traditie de marca a municipiului de acum 661 de ani, prin punerea fata in fata a unor persoane si entitati pozitiv generatoare de idei si proiecte contructive (Intelectu…) si a unor receptori persoane si entitati in cautare/efort de dezvoltare durabila a zonei (AL=Administratia Locala in special , dar si entitatile din proprietatea si/sau administrarea publica).
Acesti ”producatori” potentiali de produse IntelectuALe si Industriale, idei, inovatii, brevete, inventii, proiecte (vise), ar putea fi urmasii sau precursorii unor generatii care intr-o evolutie ciclica ar da idei pentru evolutia pe termen lung a comunitatii, binenteles daca isi vor putea gasi finantatori pentru ”produsele” lor.
La editia a 2-a din 2007 (10-11 noiembrie) s-au evidentiat 2 directii de interes major ale participantilor:
– Ideile despre Identitate , Marci, Protectia Patrimoniului Cultural , Industrial si Intelectual comunitar (al comunitatii, orasului, judetului) precum si
– Implicarea tinerilor in intregul demers al „recuperarii” valorilor reale traditionale si imbinarea lor cu valorile moderne.
La editia a 3-a organizatorii si partenerii incearca dezvoltarea unei idei de imbinare a doua Marci si Evenimente, care sa coroboreze cele 2 directii de maxim interes, pe parcursul a 2 zile Tirg Intelectual de Sfintul Martin
– Idei despre Proiecte Educationale in Ziua 1-a si
– CiViC@Tineret , evenimente deja cu Marca Inregistrata de Primaria Muncipiului Baia Mare, dedicate intilnirilor cu principalii actori ai dezvoltarii locale, in special cu tinerii in Ziua a 2-a.
In urmatorii ani initiatorii si organizatorii vor incerca extinderea Evenimentelor pina la re-atingerea obiectivelor de acum 662 de ani: 15 zile de Tirg , la care sa participe toti cei care sustin o Dezvoltare Durabila a Comunitatii bazata pe Traditia si Modernitatea caracteristica locurilor si locuitorilor Baii Mari.
Sursa: ing. Petre Mitru
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult