Jertfa pentru libertate este întotdeauna prezentă în memoria unei națiuni. Se împlinesc 75 de ani de la evenimentele tragice de la Moisei, iar mărturiile rămase în istorie ale acelor oameni nevinovați sunt dovada loialității și atașamentului față de România, față de principii, fapte și credință asumată. Se poate spune că a trecut de atunci o viață de om, iar noi am primit și datorită lor șansa de a trăi o viață frumoasă, bazată pe valori fundamentale, pe credință, pe valori morale și spirituale.
Maramureșul reprezintă un model de conviețuire între români, maghiari, ucraineni, germani și evrei. Ceea ce s-a întâmplat aici în urmă cu 75 de ani nu caracterizează relația dintre cele doua state ca națiuni și popoare, iar cu atât mai puțin dintre cetățenii români și maghiari care trăiesc împreună pe aceste meleaguri.
Avem convingerea că rănile trecutului s-au vindecat și că privim cu speranță la un viitor comun în care construim împreună cu toții prin toleranță, respect și încredere o comunitate și o societate unită, mai bogată din punct de vedere spiritual și economic.
Ne amintim, aici, la monument, datorită acestor martiri că libertatea nu înseamnă niciodată relaxare și că, uneori, poate fi fragilă sau incompletă. Întotdeauna mai avem ceva de făcut, de îmbunătățit, de consolidat. Oamenii sunt ființe dotate cu judecată, conștiință și memorie. Cu ajutorul respectului și încrederii reciproce putem trece împreună peste toate vicisitudinile. Respectul înseamnă că ne bazăm pe încredere și că îl acceptăm pe semenul nostru așa cum este indiferent de convingeri, apartenență, credință, cultură sau dacă aparține majorității sau minorității.
Acest respect rămâne strâns legat de încrederea reciprocă, de viitorul pe care îl construim împreună pe pământul nostru natal. Este un mesaj esențial de respect pentru demnitatea umană, pentru valorile democratice, pentru drepturile și valorile fundamentale ale omului.
Suntem astăzi prezenți împreună la Moisei pentru a ne comemora martirii, a ne pleca frunțile, a le aduce cu venerație un pios omagiu odată cu recunoștința și gratitudinea noastră, a ne ruga și a depune coroane și buchete de flori în memoria lor. Am toată convingerea că monumentul de aici, respectiv monumentul istoric cu chipurile eroilor martiri sunt și edificii ale speranței și prieteniei, locuri ale amintirii, dar și ale iubirii de neam și de țară.România este patria noastră comună. Statul român recunoaște și garantează tuturor cetățenilor dreptul la păstrarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase, respectarea prevederilor constituționale.
Prin înțelepciune, dialog, colaborare, armonie, stimă, integritate și solidaritate putem construi împreună un viitor solid copiilor noștri și generațiilor următoare.
Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți martirii neamului nostru!
RESPECT!!!!