Vezi VIDEO
Ziua maghiarilor de pretutindeni a fost sarbatorita ieri, 15 martie si in Baia Mare. Cu aceasta ocazie a fost organizat un pelerinaj la care au participat sute de reprezentanti ai comunitatii maghiare. Acestia au depus coroane de flori la monumentele si la mormintele personalitatilor maghiare care au avut un rol semnificativ in revolutia pasoptista din 1848. La finalul zilei, cetatenii maghiari au avut parte si de cateva momente artistice sustinute la Teatrul Municipal Baia Mare.
Sirul manifestarilor dedicate Zilei Maghiarilor de pretutindeni a debutat in Baia Mare la orele amiezii cu un pelerinaj la care au participat personalitati politice maghiare locale, cercetasi, elevi si profesori, reprezentanti ai cultelor religioase, dar si numerosi etnici maghiari. In periplul lor prin oras, participantii au depus coroane de flori la statuia actorului Lendvay Marton din parcul Municipal „Regina Maria”, la placa memoriala a lui Petofi Sandor, la mormantul primului primar al municipiului Baia Mare, dar si la mormintele altor personalitati maghiare implicate in Revolutia de la 1848.
„Am venit de la un pelerinaj, am trecut pe la niste monumente in cimitire si nu numai, unde am depus coroane de flori la mormintele acelor oameni care au fost participanti ai revolutiei din 1848. Este cea mai mare sarbatoare a tuturor maghiarilor de pretutindeni si care, de fapt, reprezinta aniversarea izbucnirii revolutiei pasoptiste din 1848 in Ungaria. Atunci, in 15 martie, a avut loc, practic, inceperea revolutiei care a durat un an si jumatate. A urmat, dupa aceea, teroarea instituita de puterea austriaca. Peste tot unde traiesc maghiari in lume, ei comemoreaza acest eveniment care marcheaza formarea maghiarimii ca natiune”, a punctat viceprimarul municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher.
Evenimentul dedicat Zilei Maghiarilor a continuat la Teatrul Municipal Baia Mare unde au fost rostite cateva discursuri. Prezent la manifestari, primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a aratat ca maghiarii si-au pus amprenta asupra dezvoltarii orasului si ca doar in comuniune se pot realiza lucruri frumoase.
„Cred ca ceea ce aratam noi, administratia locala, fata de comunitatea maghiara este respectul si aprecierea si fata de ceea ce inseamna astazi comunitatea maghiara din Baia Mare si pentru ceea ce a insemnat in trecut comunitatea maghiara si modul in care si-a lasat amprenta asupra dezvoltarii orasului din foarte multe puncte de vedere: cultural si economic.
As vrea foarte mult ca si noi, romanii, sa invatam de la dumneavoastra, de la maghiari, modul in care stiti sa va respectati valorile, istoria, stiti sa va respectati trecutul, stiti de fiecare data sa dati apreciere lucrurilor care v-au facut sa fiti o natiune apreciata. E un lucru ce trebuie invatat, trebuie sa invatam unii de altii si lucrul acesta ne va face sa construim impreuna lucruri frumoase”, a declarat edilul baimarean.
Manifestarile s-au incheiat cu un program artistic sustinut de o trupa de teatru venita tocmai din Ungaria. De asemenea cei prezenti au putut admira o suita de dansuri populare oferite de un ansamblu folcloric din Secuime.
Sursa: Emm