Peste 125.000 de persoane manifestau astazi, 19 octombrie, la Atena, Salonic si alte orase, in prima zi a unei greve generale de 48 de ore, la apelul sindicatelor, impotriva unei noi serii de masuri de austeritate impuse Greciei de creditorii sai, relateaza AFP.
La Atena, patru coloane diferite, insumand 70.000 de persoane, potrivit politiei, defilau pe strazi indreptandu-se catre Piata Syntagma, in fata Parlamentului, unde ieri seara, 18 octombrie, a inceput o dezbatere asupra unui controversat proiect de lege ce impune o noua serie de masuri de austeritate.
Aceasta participare reprezinta un record de la inceputul crizei datoriilor, la cele mai importante manifestatii anterioare participand aproximativ 70.000 de persoane, atat in mai 2010, la Atena, la apelul sindicatelor, cat si in mai 2011, la apelul miscarii „indignatilor”, potrivit datelor politiei.
Proiectul de lege prevede reducerea numarului de functionari si a salariilor acestora, suspendarea conventiilor colective si cresterea impozitelor asupra veniturilor persoanelor fizice, deschizand totodata calea unor scaderi salariale in intreprinderile private.
Pe bannerele purtate de grevistii din constructii in cadrul coloanei se putea citi revendicarea „Guvernul sa plece acum”. Pe un alt banner, suspendat pe sediul Ministerului Sanatatii, se putea citi „Luati memorandumul si plecati”, o trimitere la acordul semnat in mai 2010 de catre Guvernul socialist, care subordoneaza mentinerea „perfuziei” financiare din partea UE si FMI de eforturile de austeritate si asanare a tarii.
Aceasta a cincea greva generala de la inceputul anului, a doua de 48 de ore de la sfarsitul lui iunie si pana in prezent, intervine in contextul in care Grecia este deja perturbata de numeroase greve in aproape toate sectoarele, ca greva gunoierilor, care au abandonat strazile Atenei acoperite cu tone de deseuri de peste zece zile.
Demonstratiile in forta vizeaza sa determine Guvernul sa renunte la adoptarea noilor masuri de austeritate, dupa cele deja impuse in 2010 – si anume scaderea salariilor functionarilor si a pensiilor, pentru a satisface cerintele creditorilor tarii. UE si FMI au impus aceste masuri ca o conditie a platii unei noi transe din ajutorul international, indispensabil pentru evitarea falimentului Greciei.
UE ar putea ajunge duminica la un acord asupra unei noi reduceri a datoriei Greciei, mai mare decat cea hotarata la 21 iulie impreuna cu bancile, in speranta impiedicarii unei extinderi a crizei datoriilor in zona euro, care ameninta sa cuprinda Italia si Spania.
„Este prima manifestatie la care particip (de la cea) din mai 2010”, a declarat Nikos Stefanatos, in varsta de 46 de ani, inginer in cadrul unui organism public. „in perioada aceea castigam 2.800 de euro pe luna, iar acum castig 1.500 (de euro). Aceasta politica irationala este dezastruoasa pentru Grecia„, a continuat el.
Alexandra Yennadou, in varsta de 58 de ani, care munceste intr-o intreprindere de familie in domeniul fabricarii de mobila de bucatarie, traduce, prin cuvintele sale, dubla criza care apasa asupra tarii sale, si anume indatorarea si recesiunea. „Europa trebuie sa inteleaga ca nu putem, in atat de scurt timp, sa luam toate aceste masuri. Este pentru prima oara cand manifestez. Trebuie sa se inteleaga ca exista putini bani pe piata si nimeni nu mai cumpara nimic„, a subliniat ea.
„La inceput am crezut in reforme, dar acum nu mai credem. Noi aveam patru angajati, plus membrii familiei care munceau in intreprindere. Acum nu mai avem niciun angajat„, a subliniat ea.
Miercuri, prima zi a grevei de 48 de ore, inainte de votul de joi seara asupra proiectului de lege contestat, transporturile, scolile, muzeele si intregul sector public grec erau paralizate, in timp ce numeroase magazine, banci sau chioscuri erau inchise.
Principalele doua confederatii sindicale din tara, GSEE, care reprezinta sectorul privat, si Adedy, a functionarilor publici, au lansat un apel la organizarea de manifestatii in Atena si in Salonic, cel mai important oras din nordul tarii, incepand cu ora 8.00 GMT (11.00, ora Romaniei). Dar, potrivit politiei, aproximativ 20.000 de manifestanti se aflau deja pe strazi, in diferite locuri din capitala tarii, inca de dimineata.
Sunt foarte putine profesiile care nu si-au anuntat intentia de a lua parte la protestele care reunesc de la functionari, agenti ai fiscului, medici si profesori pana la marinari, soferi de taxi, comercianti si patroni de statii de benzina. Chiar si brutarii participa la greva.
Accesul la un important numar de cladiri publice era blocat de functionari, suparati pe noile masuri anuntate, intre care trimiterea in „somaj tehnic” a 30.000 dintre ei, pana la sfarsitul anului, si introducerea unei grile unice de salarizare.
La randul lor, controlorii aerieni au hotarat sa participe la greva de miercuri timp de 12 ore, determinand companiile aeriene sa anuleze sau sa amane numeroase zboruri.
Sursa: Mediafax