Autoritatile din Baia Mare au incercat sa stimuleze constructia de mansarde inca de acum doi ani. S-a discutat chiar de posibilitatea initierii unui proiect al municipalitatii pentru amenajarea de apartamente in ideea de a rezolva astfel criza de locuinte din urbe. Nu s-a gasit insa o cale legala, dat fiind ca imobilele deasupra carora ar fi trebuit sa se constriasca se afla in proprietate privata.
Cel putin 1.000 de apartamente ar putea fi construite ”la cucurigu”
Viceprimarul Ovidiu Stefan, care raspunde de problema spatiului locativ, a aratat ca numarul exact al mansardelor care pot fi construite in Baia Mare nu se cunoaste. Pentru asta trebuie facuta o expertiza fiecarui bloc din oras ca sa se vada daca suporta o astfel de amenajare sau nu.
El a apreciat ca in municipiu ar putea fi amenajate cel putin 1.000 de apartamente in acest regim, ceea ce, in opinia sa, ar rezolva in parte problema lipsei de locuinte. “Pe listele de asteptare avem acum in jur de 700 de persoane care nu au casa. In mod real insa in municipiu sunt peste 2.000 care stau in chirie sau pe unde apuca, dar care nu au depus cerere la primarie. Mansardarea ar rezolva problema pentru jumatate dintre ei.”
In Baia Mare exista o criza nu doar de locuinte, ci si de terenuri pentru constructia unor blocuri sau case. Aproape fiecare metru patrat liber a fost deja ocupat sau rezervat unor constructii, iar preturile practicate pe acest segment de pe piata imobiliara au atins niveluri astronomice – de genul a 10.000 de euro sau chiar peste 20.000 euro pe un ar (100 m.p.) in centrul orasului.
In aceste conditii, varianta dezvoltarii pe verticala a constructiilor deja existente este cea mai la indemana. In plus, ea este si foarte ieftina pentru ca nu mai presupune achizitia unor terenuri si nici amenajarea unor cai de acces sau racordarea exterioara la retele de utilitati, operatiuni strict necesare in cazul constructiei unor case.
Investitorii promit izolarea termica a blocurilor in schimbul teraselor
Reprezentantii Inspectoratului Teritorial pentru Constructii Maramures au precizat ca deocamdata nu se poate vorbi de o actiune de masa in ce priveste mansardarea, dar ca exista investitii pe cont propriu tot mai numeroase. Oficialii de la primarie au declarat ca in municipiu au aparut firme care vor sa dezvolte acest tip de afacere.
“E o firma din Iasi care se ocupa de asa ceva si care a discutat cu mai multe asociatii de proprietari, in ideea de a derula un proiect de anvergura”, a aratat viceprimarul Ovidiu Stefan. De aceeasi firma a pomenit si Maria Szabo, reprezentanta a unei asociatii din municipiu, care a aratat ca societatea ieseana s-a oferit sa izoleze termic blocurile fara niciun ban cu conditia ca proprietarii sa fie de acord cu constructia unor mansarde deasupra imobilelor.
Pe strazile Rozelor si Barbu Stefanescu Delavrancea, unde sunt cladiri cu numai doua etaje, se invarte de cateva luni un investitor francez, care le-a facut acelasi gen de oferta locatarilor – izolare termica a imobilului, cotra dreptului de proprietate asupra terasei de pe bloc. Achizitia merge insa greoi pentru ca, desi o parte din locatari sunt de acord, altii au pretentii mai mari sau pur si simplu nu vor ca pe scara lor sa apara brusc noi vecini.
“Nu le este usor pentru ca legea le impune sa aiba acordul tuturor proprietarilor din respectivul imobil daca vor sa construiasca. Primaria a incercat sa reglementeze acest aspect si sa permita constructia cu 50% plus unu din semnaturi la fel cum se procedeaza la alte extinderi, insa aceasta hotarare nu e valabila in cazul mansardarilor atata vreme cat legea spune 100%”, a precizat Stefan.
Metrul patrat de constructie finisata poate costa sub 300 de euro
Seful Inspectoratului Teritorial pentru Constructii Maramures, Arpad Virag, a declarat ca din cauza dificultatii cu care se lasa convinsi locatarii blocurilor multi dintre investitorii care s-au aratat initial interesati de afacerea mansardelor s-au lasat pagubasi. Sunt insa si cativa care au reusit si care vor sa se extinda.
Specialistii in constructii au precizat ca investitia pe metru patrat finisat de constructie (la cheie, cum ar veni) poate sa coboare sub 300 de euro. Media e insa undeva intre 350 si 400 de euro, in functie de dotarile pe care investitorul sau proprietarul le doreste in respectiva mansarda.
Un calcul simplu arata ca pentru amenajarea unui apartament mediu, cu o suprafata de 60 de metri patrati, s-ar cheltui aproximatv 18.000 de euro! La un astfel de pret, in Baia Mare abia poti achizitiona o garsoniera intr-o zona periferica, pentru ca pretul apartamentelor cu suprafata similara din cartierele bune este aproape triplu.
Au aparut deja si procesele pentru “mansardare ilegala”
Entuziasmul si spiritul antreprenorial nu sunt suficiente pentru reusita unei ”afaceri” de genul constructiilor de mansarde. Sunt baimareni care au vrut sa isi extinda locuintele si care au ajuns in proces cu primaria pentru ca au executat constructiile fara sa aiba toate avizele necesare.
“Un astfel de caz e pe bulevardul Bucuresti, unde o familie a construit o mansarda deasupra unui singur apartament. Da prost sa vezi o astfel de constructie in mijlocul blocului. Din cate stiu proprietarii au fost amendati de catre inspectorii primariei si li s-a solicitat sa demoleze constructia, insa acum exista un proces in instanta”, a aratat seful Inspectoratului Teritorial pentru Constructii.
Arpad Virag a subliniat ca se impun conditii serioase pentru cei care vor sa construiasca mansarde. “Mansarda trebuie facuta fie pe intreg blocul, fie macar pe un tronson acolo unde arhitectural este posibil acest lucru. E vorba de estetica pana la urma. In plus, nu se accepta o astfel de constructie fara o expertiza care sa arate ca blocul in cauza poate suporta ridicarea unui nou etaj. Mai e nevoie si de alte documente printre care se numara actul notarial cu acceptul locatarilor si certificatul de urbanism”, a mai spus el.
Specialistii in domeniul constructiilor preconizeaza ca in urmatorii doi ani se vor ridica mansarde pe toate blocurile din Baia Mare care suporta astfel de extinderi. Primaria Baia Mare are si ea in plan sa valorifice terasele de pe imobilele cu destinatie de locuinte sociale pe care le are in proprietate. Un prim proiect de mansardare se pare ca va fi derulat de autoritati pe strada Luminisului numerele 13 si 13A.
Sursa: Larisa Tivadar