Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, astazi, 27 martie, ca spera ca platforma dedicata manualelor digitale sa fie deschisa in toamna, urmand ca acestea sa formeze o biblioteca electronica utila atat elevilor, cat si cadrelor didactice si parintilor.
„Sper ca, din toamna, sa deschidem platforma manuale.edu.ro, pe care sa incercam, pe masura ce avem manualele digitale, sa facem o biblioteca cu toate manualele digitale din Romania aprobate, inclusiv cele alternative. Cred ca un astfel de instrument va fi util nu doar copiilor din scolile din Romania, ci si profesorilor, care vor putea sa isi aleaga mai bine materialele didactice, si parintilor care lucreaza cu copiii si parintilor si copiilor care nu traiesc in Romania si care incearca sa asigure educatie dupa program romanesc”, a declarat Pricopie, cu prilejul lansarii primului manual digital aprobat de Ministerul Educatiei.
Potrivit lui Pricopie, peste cinci-zece ani, salile de clasa vor fi digitalizate, lucrul acesta fiind necesar intrucat copiii sunt, in permanenta, in contact cu lumea digitala.
„Lumea digitala este lumea lor, ei sunt in permanenta in legatura cu lumea digitala. Este clar ca, peste cinci sau zece ani, sala de clasa va arata cu totul si cu totul altfel decat arata astazi. Sala de clasa va trebui sa fi o sala de clasa digitala. In Polonia, sistemul manualelor digitale se piloteaza in mai multe scoli. Noi speram sa dezvoltam acest proiect si sa il dezvoltam din fonduri structurale 2014-2020″, a spus ministrul Educatiei.
In acelasi context, Remus Pricopie a aratat ca sistemul educational romanesc trebuie sa aiba viziune pentru viitor. „Cred ca sistemul educational romanesc trebuie sa priveasca spre viitor. Tehnologia, telefoanele inteligente, tabletele, calculatoarele fac parte din viata noastra si a copiilor nostri. Forma de exprimare a informatiei este din ce in ce mai importanta pentru noi, adultii, si cu atat mai importanta pentru copiii nostri. Mediul digital permite interactivitatea si dinamismul pe care il asteapta tinerii si consider acest proiect un inceput promitator”, a explicat demnitarul.
Primul manual digital realizat in Romania si aprobat de Ministerul Educatiei, „Lectia verde – Creeaza-ti mediul!”, se adreseaza elevilor din clasele III-VII si a fost lansat miercuri de minister si Holcim Romania.
Obiectul optional digital este urmarea primului manual de educatie ecologica in forma fizica pentru copii, lansat in 2004 la initiativa Holcim Romania si dezvoltat cu avizul si in parteneriat cu Ministerul Educatiei.
Optionalul a fost introdus inca din 2008 in oferta nationala a obiectelor optionale de studiu, pentru elevii din clasele III-VII, aprobata de Ministerul Educatiei Nationale. Inca de la inceputul programului educational, au fost realizate atat manualele adresate elevilor, cat si ghidurile metodologice pentru cadrele didactice.
Disciplina optionala se preda, in prezent, in 250 scoli din Romania, iar introducerea manualului digital poate fi posibila in peste 5.000 de unitati scolare din tara, in care exista, conform datelor oficiale, calculatoare si conexiune la internet.
Prin acest manual, se doreste responsabilizarea elevilor, parintii si intregii comunitati locale, in vederea protejarii mediului inconjurator. Manualul poate fi accesat online la adresa web www.lectiaverde.ro si poate fi descarca gratuit pe iPad.
„Manualul digital ofera elevilor, intr-un format interactiv si actractiv, informatiile de care au nevoie pentru a lua decizii sustinute si responsabile in vederea conservarii resurselor naturale si protejarii mediului inconjurator”, a declarat, cu ocazia lansarii, directorul general Holcim Romania, Daniel Bach.
Sursa: Mediafax