Zona Mara – Cosau – Creasta Cocosului este cu un pas mai aproape de titlul oficial de destinatie de ecoturism prin semnarea Parteneriatului Local pentru Dezvoltarea si Promovarea Destinatiei de Ecoturism Mara-Cosau-Creasta Cocosului. Parteneriatul a fost construit, acordul partilor incheindu-se in cadrul unei serii de intalniri cu parteneri si factori de interes locali organizate de WWF-Romania de-a lungul ultimilor trei ani.
Mara – Cosau – Creasta Cocosului este printre primele microregiuni care au incheiat un asemenea parteneriat local si au depus documentatia necesara intrarii in procesul de evaluare coordonat de Autoritatea Nationala pentru Turism. Celelalte doua candidate sunt Piatra Craiului – Zarnesti si Padurea Craiului – Muntii Apuseni.
Zona face parte din Maramuresul Istoric si are o suprafata de aproximativ 46.000 ha plina de valori demne de pretuit: sapte arii naturale protejate (doua fiind chiar situri Natura 2000 – Gutai – Creasta Cocosului si Ignis), sate traditionale cu o arhitectura unica si porti monumentale din lemn, cu traditii si obiceiuri de sute de ani, peisaje deluroase de tip mozaic (pajisti, fanete, zone impadurite), biserici-monument din lemn si doua biserici in Patrimoniul UNESCO.
Din punct de vedere geografic, zona este delimitata astfel: in sud de Muntii Gutai – Rezervatia Creasta Cocosului, in est de Valea raului Cosau, la nord pe directia Feresti – Rezervatia Poiana Brazilor (Muntii Ignis) si la vest de Valea Brazilor, pana in Pasul Gutai. Principalele centre administrative sunt reprezentate de comunele Desesti, Ocna Sugatag, Budesti, Calinesti si Giulesti.
In aceasta parte a judetului, o zona de o valoare inestimabila, responsabilitatea fata de mediu (resurse naturale si biodiversitate) si respectul fata de mostenirea culturala si arhitecturala trebuie sa devina principii importante in administrarea publica si in derularea afacerilor (in mod special in sectorul de turism), pentru a evita pierderea acestei mosteniri si a surselor de venit indisolubil legate de ea.
Edit Pop, coordonator local in cadrul WWF-Romania, sustine ca „destinatia de ecoturism aduce in atentia iubitorilor de natura o zona din Maramuresul Istoric cunoscuta pana acum ca si destinatie culturala, cu accent pe turismul rural. Oferta turistica imbogatita cu activitati in natura va diversifica experientele de vizitare ale turistilor si va suplimenta sursele de venit in comunitatile locale”.
Sursa: Emm