Printre maramureşenii aflaţi în structurile guvernamentale se numără medicul băimărean Ioan Roman – consilier în Cancelaria prim-ministrului, Ioan Gherheş – preşedinte al Agenţiei Naţionale de Mediu, Liviu Marchiş – director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, Livia Sima – vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Turism. Aceştia s-ar putea să fie prea puţin afectaţi, pentru că eşalonul întâi, nu este supus restructurării. În schimb, ei ar putea fi nevoiţi să reunţe la oamenii cu care s-au înconjurat, mulţi dintre ei, de asemenea, din Maramureş.
Prea multe informaţii legate de restructurare nu s-au comunicat deocamdată. Potrivit planului prezentat la ultima şedinţă de guvern, premierul Călin Popescu Tăriceanu a propus reducerea numărului de secretari de stat din ministere cu peste 30%.
Şeful guvernului a avansat şi numărul de posturi care trebuie tăiat de la fiecare minister. Astfel, a propus înjumătăţirea locurilor secretarilor de stat la ministerul de externe, din opt urmând să rămână patru, la ministerul comunicaţiilor, muncii, economiei, reducerea cu câte două posturi la ministerele finanţelor, internelor, şi cu câte unul la restul.
La cancelaria premierului numărul secretarilor de stat se va reduce cu 50%, aici urmând să rămână doar trei secretari de stat. Ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, va fi nevoit să renunţe şi el la o parte din colaboratori, trei din patru secretari de stat fiind păstraţi
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu, a arătat că planul de acţiune pentru reforma administraţiei publice centrale are în vedere limitarea cheltuielilor cu salariile din sistemul bugetar, pentru anul 2007, la maximum 5,5% din PIB. Ministerele trebuie să prezinte soluţii pentru limitarea cheltuielilor cu salariile la acest procent până la 15 august.
Săptămâna aceasta, miniştrii trebuie să propună soluţii pentru reorganizarea internă şi pentru modificarea actelor normative care le reglementează activitatea. În ceea ce priveşte reorganizarea agenţiilor subordonate Cancelariei Prim-ministrului şi Secretariatului General al Guvernului, termenul fixat pentru prezentarea soluţiilor de restructurare este 15 august, iar pentru aparatul de lucru al Guvernului, sfârşitul lunii august.
Oana Marinescu a arătat că până la sfârşitul lunii septembrie miniştrii trebuie să propună măsuri privind restructurarea şi reorganizarea aparatelor ministerelor. Reacţiile din partea miniştrilor nu au întârziat. Unii sunt mulţumiţi, alţii deloc. Liderii organizaţiilor judeţene a partidelor la putere nu îşi fac griji pentru oamenii lor. Atât liberalii, cât şi democraţii maramureşeni sunt încrezători.
Deputatul PNL, Ioan Hoban a declarat că poziţia colegului său Ioan Roman nu este ameninţată, la fel cum nu sunt în pericol nici Ioan Gherheş ori Mihai Grecu. Temeri nu are nici preşedintele PD Maramureş, deputatul Mircea Man, care chiar a spus că adjunctul ANL este vizat pentru un post şi mai important în structurile guvernului. Liderul democrat a precizat însă că restructurarea trebuie să fie eficientă şi nu făcută în pripă de un premier care ”după un accident de motocicletă şi-a adus brusc aminte că a promis că face reformă în administraţie”.
Sursa: Meda Muntean