Autorităţile maramureşene estimează că în judeţ vor primi sprijin financiar aproximativ 30.000 de persoane. Dat fiind faptul că guvernanţii au adoptat doar miercuri noile prevederi privind acordarea ajutoarelor de încălzire, reprezentanţii Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Maramureş nu au putut să avanseze încă date privind numărul de beneficiari sau valoarea totală a subvenţiilor.
”Cea mai importantă modificare e aceea că se schimbă complet sistemul de plată. Dacă înainte omul trebuia să solicite acordarea ajutorului de încălzire instituţiei noastre şi să facă dovada cu documente de rigoare, acum, cererile vor fi înaintate primăriilor. Ele vor hotărî cine primeşte banii la fel ca în cazul ajutoarelor sociale sau al indemnizaţiilor pentru copii”, a declarat pentru eMaramures.ro directorul DMSSF Maramureş, Ovidiu Morar.
Acesta a precizat că şi în aceast an vor fi ajutate atât familiile care îşi încălzesc locuinţele cu gaz, cât şi cele care au instalaţii pe lemn, cărbune sau combustibili lichizi. ”Vor putea să beneficieze de ajutor şi persoanele care locuiesc singure, iar cele care beneficiază de ajutor social conform Legii 416 vor primi o compensare de 100% pentru încălzire pe tot parcursul iernii.”
Ajutoarele vor fi diferenţiate pentru încălzirea în sistem centralizat şi pentru cea în sistem privat. În primul caz compensarea va fi una procentuală şi va acoperi între 10% şi 100%, în funcţie de venitul pe membru de familie. În celălalt caz sumele primite vor porni de la 15 lei şi pot ajunge până la 210 pentru maramureşenii care au venitul mediu lunar până la 125 de lei. Pentru cei care îşi încălzesc casele cu lemne, cărbuni şi combustibili vor fi acordate sume fixe, de 50 lei pe lună.
Ceea ce a nelămurit autorităţile este faptul că guvernanţii au plasat Maramureşul în grupul judeţelor temperate – care vor beneficia de bani mai puţini de la buget, calculul pentru acordarea ajutoarelor fiind făcut diferit. ”Nu înţelegem cum s-au făcut calculele, dar nu cred că meteorologii au spus asta, mai ales că judeţe precum Bistriţa Năsăud au fost trecute pe lista zonelor reci”, a mai spus Morar.
Deocamdată nu se ştie unde vor fi viraţi banii pentru ajutoarele de încălzire. E cert însă că vechile cupoane care se distribuiau beneficiarilor vor fi desfiinţate. Cel mai probabil că sumele vor fi vărsate direct în conturile distribuitorilor. Cert e că până pe 20 septembrie DMSSF Maramureş trebuie să pună la dispoziţia primăriilor din judeţ şi a furnizorilor bazele de date cu cei care au primit ajutoare de încălzire anii trecuţi.
Reprezentanţii Guvernului Tăriceanu au calculat că lunar vor fi cheltuite 2.125 miliarde de lei vechi pentru plata ajutoarelor de încălzire la nivel naţional şi că, din noiembrie şi până în martie anul viitor vor fi acordaţi aceşti bani unui număr de 2,69 milioane familii şi persoane singure, faţă de iarna trecută.
Sursa: Larisa Tivadar