Vezi VIDEO
Un eveniment cultural in premiera a avut loc azi, 19 septembrie, la Muzeul de Istorie din Baia Mare, unde a fost vernisata o expozitie cu icoane si obiecte de cult din bisericile de lemn UNESCO din Maramures. Este pentru prima data cand acestea sunt expuse intr-un muzeu, pentru ca pana acum obiectele de cult au fost scoase din biserici doar in vremuri de restriste ori cand s-a facut restaurarea lor.
Comisarul expozitiei , muzeograful Marius Campeanu, a spus ca tocmai de aceea deschiderea expozitiei a fost un lucru dificil, pentru ca nu toti preotii si credinciosii au fost de acord sa ”imprumute” valorile culturale pe care le au in pastrare de sute de ani.
Expozitia ”Maramures – Mostenire culturala – UNESCO” isi propune valorificarea patrimoniului mobil din bisericile de lemn maramuresene – adica a icoanelor si celorlalte obiecte de cult cu care sunt decorate lacasele. Vernisajul s-a facut in prezenta a numeroase persoane, inclusiv tineri de la Seminarul Teologic din Baia Mare, iar pentru deschiderea ei a fost realizat un catalog intr-o prezentare grafica deosebita si care contine informatii despre cele opt biserici de lemn din Maramures care, in anul 1999, au fost incluse pe lista UNESCO a mostenirilor culturale universale.
Episcopul Maramuresului si Satmarului, PS Iustinian, impreuna cu alte fete bisericesti, dar si o multime de oameni de cultura, printre care seful Directiei Judetene de Cultura, Ioan Marchis, precum si gazda – directorul Muzeului de Istorie, Viorel Rusu, au vorbit despre insemnatatea patrimoniului cultural detinut de Maramures. Invitati au fost si vicepresedintele Consiliului Judetean Maramure, Emil Marinescu, si viceprimarul din Baia Mare, Mircea Dolha.
PS Iustinian a spus ca il bucura foarte mult deschiderea unei asemenea expozitii, care doreste valoarea culturala care exista in Maramures. El spera ca aceasta sa nu se distruga cu timpul, mai ales ca a facut o paralela extrem de interesanta si graitoare, spunand ca ”am ajuns sa apreciem mai mult o fusta din Germania decat portul popular din Maramures, dar, de exemplu, nici macar nu stim ca imparatesele Bizantului obisnuiau sa se imbrace in haine facute in Oltenia – despre care credeau ca sunt deosebite”.
Comisarul expozitiei este muzeograful Marius Campeanu, care a aratat ca prin deschiderea expozitiei a dorit ”promovarea in extenso a bisericilor de lemn maramuresene – produs emblematic al Maramuresului in contextul valorilor culturale universale”. El a recunoscut insa ca deschiderea expozitiei a fost o dorinta de suflet a sa, pe care a dorit sa si-o implineasca.
Marius Campeanu a precizat ca, din punctul sau de vedere, cel mai valoros exponat al expozitiei este un proscomidiar din biserica de lemn de la Poienile Izei. Proscomidiarul, in fapt un dulapior din lemn, dateaza din anul 1785 si este pictat de Radu Munteanu – un celebru zugrav – reprezentant important al picturii de traditie post-bizantina din Maramures, Lapus si Chioar de la sfarsitul sec. al XVIII.
Ca o precizare, ar fi de mentionat ca proscomidia este un ritual, parte integrantă a Liturghiei, prin care preotul pregateste painea si vinul pentru Sfanta Impartasanie, iar proscomidiarul este locul in care aceasta era facuta. Inainte de inceputul liturghiei, in altar, la adapost de privirile credinciosilor, preotul savarseste un ritual de tipul unei slujbe mai aparte, avand o formula de binecuvantare si una de incheiere cunoscuta ca proscomidie si care face parte integranta din Sfanta Liturghie.
Expozitia va fi deschisa la sediul muzeului, str. Monetariei, nr.1-3, Baia Mare, in spatiul expozitional ”Valori patrimoniale” pentru aproximativ o luna de zile. Parteneri ai muzeului la deschiderea expozitiei au fost Consiliul Judetean Maramures si Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, iar colaboratori au fost angajatii Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Maramures.
Din cele aproximativ 100 de lacasuri de cult din arealul maramuresean, in patrimoniul universal au intrat bisericile din: Barsana, Budesti-Josani, Desesti, Ieud-Deal, Poienile Izei, Plopis, Surdesti si Rogoz.
Sursa: Meda Muntean