La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, șeful adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Ioan Popa a declarat că încasările la sfârșitul lunii iunie a.c., au fost mai mari pe capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, bugetul fondului pentru șomaj dar și la alte venituri. Pentru menținerea volumului de încasări bugetare și recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de identificare a cauzelor neefectuării plăților la termen, intensificarea de acțiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eșalonări la plată și monitorizarea măsurilor de executare silită. Programul, față de aceeași perioadă a anului trecut, are o realizare procentuală de 120,87%.
327 controale efectuate în sănătate publică
Structura de control din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Județului Maramureș a efectuat, în luna iunie, 327 de controale la unități de turism, la saloane de înfrumusețare, unități farmaceutice și socio-medicală pentru vârstnici, la producători de deșeuri periculoase, dar și în sectorul alimentar, a precizat directorul executiv adjunct economic, ec. Alessandra Ivette Ilea. Au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, din care șase amenzi și cinci avertismente, conform prevederilor legislației în vigoare.
Creștere semnificativă a valorii mărfurilor derulate prin Biroul Vamal Sighet
Activitatea Biroului Vamal de Interior Maramureș cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmației a fost realizată, în special din comerțul cu state terțe. Acțiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea de controale la persoane juridice, încheiate cu 20 de note unilaterale și 18 decizii pentru regularizarea situației în valoare de 191.592 lei, a precizat Florin Moldovan, șef birou Vamal de Interior Maramureș.
Principalele mărfuri importate în luna iunie au fost: cherestea de rășinoase, semifabricate din lemn de fag, lamele de stejar, placaj, mesteacăn, scaune și mese de lemn, părți de mobilier, anvelope noi din cauciuc, stofă pentru tapițerie, zgură ceramică pentru teren de tenis, piulițe hexagonale din oțel. Acestea provin din Ucraina, China, Federația Rusă, Serbia, China și Turcia. Mărfurile exportate la nivelul județului au fost efectuate spre Elveția, Federația Rusă, Statele Unite ale Americii, Israel, Liechtenstein, Republica Moldova și Turcia (elemente lamelare stratificate, panouri din lemn, blaturi din lemn, mobilier din lemn, scaune din lemn, parchet stejar stratificat). Au fost efectuate 228 controale vamale. Au fost întocmite pe linia combaterii fraudei vamale și fiscale 10 procese verbale de constatare și sancționare, în cuantum de 19.000 lei. Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat, în luna iunie de aproximativ 14.900 mijloace de transport, respectiv peste 77.000 de persoane. În data de 15 iunie a.c., la un control vamal efectuat pe sensul de intrare au fost descoperite în trusa medicală și la bordul unui autoturism 540 țigarete de proveniență ucraineană. La data de 19 iunie a.c., în aripa spate a unui autoturism au fost găsite 1620 țigarete de proveniență ucraineană. În data de 23 iunie a.c., s-a descoperit în bagajele unui călător dintr-un autoturism 4000 țigarete de proveniență ucraineană.
Șeful de serviciu din cadrul AJOFM, Alida Bozântan a menționat că numărul șomerilor înregistrați la finalul lunii trecute a fost de 7033 persoane, rata șomajului fiind de 3,18%, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. La nivelul județului sunt înregistrați 1255 șomeri îndemnizați.
Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii relevă că, la nivelul județului nostru, sunt peste 116.800 de pensionari, din care peste 74.800 pentru limită de vârstă, peste 19.200 pensionari de invaliditate, peste 4500 pensionari din domeniul agriculturii, 1650 beneficiari de pensii anticipate, peste 16.500 de persoane beneficiază de pensie de urmaș. Directorul executiv Lucica Pop a menționat că până la sfârșitul lunii iunie au fost încheiate 409 contracte privind plata retroactivă a contribuțiilor de asigurări de sănătate. În luna iunie au fost repartizate 350 bilete de tratament în stațiunile 1 Mai, Bizușa, Căciulata, Călimănești, Buziaș, Covasna, Moneasa, Ocna Șugatag, Tinca, Govora, Sovata, Neptun, Saturn, Vatra Dornei, Techirghiol, Mangalia și Tășnad.