Zeci de corturi în mijlocul pădurii, muzică tradiţională şi o atmosferă de sărbătoare: la Festivalul Apelor minerale de la Harghita Băi, mâncarea a fost vedeta! Bucătari pricepuţi au încins ceaunele şi s-au întrecut în preparate ca la mama acasă. Gătite, cum altfel – cu apă minerală, la foc mic, tocăniţa, gulaşul şi iahnia i-au cucerit pe turişti.
Cu o tocăniţă tradiţională cu varză murată, o gospodină din părţile locului, bucătăreasa de ocazie, vrea să impresioneze cel mai pretenţios juriu din staţiunea Băile Harghita, adică turiştii.
Alt tuci încins, aromele diferă însă, de data aceasta. În faţa ceaunului plin cu gulaş din carne de viţel şi găluşte din belşug, nimeni nu rezistă, mai ales că e gătit cu un ingredient specific zonei: apa de la izvoarele minerale vestite în toată ţara.
Secretul este că în zona noastră sunt foarte multe izvoare de ape minerale şi în loc de apă băgăm apă minerală din izvor şi din cauza asta iese gustul ăsta. Condimente împrejur şi la urmă băgăm chimion măcinat şi nişte crengi de molid – spune Radu B. un tânăr bucătar din Maramureș
Pe lângă carne, bucătarii aruncă în ceaune fasole, ardei, morcovi şi alte legume proaspete, culese chiar din grădinile lor.