Zeci de maramureşeni de pe Valea Izei şi Valea Vişeului au participat duminică, 21 octombrie, la Moisei, la comemorarea a 74 de ani de la masacrul celor 29 ţărani ucişi mişeleşte de trupele fascisto-horthyste, în 14 octombrie 1944.
În anul Centenarului Marii Uniri, în localitatea Moisei s-a desfășurat ceremonialul militar și religios de comemorare a eroilor martiri din comuna maramureșeană. După primirea onorului de către prefectul județului Maramureș, Vasile Moldovan, salutarea Drapelului de Luptă și a Detașamentului de Onoare, manifestarea a continuat cu intonarea Imnului Național al României. Slujba religioasă și pomenirea eroilor martiri a fost oficiată de Sfinția Sa, Virgil Jicăreanu, consilier eparhial în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, împreună cu un sobor de preoți. Despre semnificația masacrului de la Moisei au vorbit viceprimarul comunei Grigore Tomoiagă, prefectul Vasile Moldovan, preotul Virgil Jicăreanu și președintele Asociației Cultural – Patriotice ”Avram Iancu”, filiala Târgu Mureș, Aurel Mircea Pop. Acesta a acordat autorităților administrației publice locale din comuna Moisei, dar și preotului paroh Matei Șandru diplome și medalii omagiale pentru păstrarea vie a evenimentelor produse în Moisei la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, respectiv a memoriei eroilor martiri. La Obeliscul Eroilor de la Moisei au fost depuse coroane și jerbe de flori de către prefectul Vasile Moldovan, Primăria și Consiliul Local Moisei, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ”Alexandru Ioan Cuza”, filiala Maramureș, Asociația Națională Cultul Eroilor ”Regina Maria”, filiala Maramureș și Asociația Cultural-Patriotică ”Avram Iancu”, filiala Târgu Mureș. Ceremonialul militar și religios dedicat eroilor martiri de la Moisei s-a încheiat cu defilarea Detașamentului de Onoare.
Masacrul de la Moisei a fost făcut de către unități militare maghiare aflate în retragere din Transilvania de Nord, pe Valea Izei, în două case de lemn aflate la ieșirea din comună. Au fost uciși 29 de etnici români.
Au fost identificate 31 de victime, dintre care doi au rămas în viață. Cei doi supravietuitori sunt Vasile Petean, originar din comuna clujeană Pălatca, și Vasile Ivașcu, care ulterior a înnebunit parțial. Dintre cele 31 de victime, 24 erau originari din județul Mureș, 3 din județul Cluj și 4 din județul Maramureș. Acești țărani ardeleni erau internați în lagărele de muncă din orașul Vișeu de Sus, fiind acuzați de “trădare de patrie”, de patriotism românesc ori partizanat.
Din cauza retragerii frontului, cadavrele au fost îngropate la două saptamâni după comiterea masacrului, când localnicii evacuaţi au putut reveni la casele lor. Deasupra gropii comune a fost ridicată o troiţă de lemn.
Pe locul vechii troite din lemn, sculptorul Vida Gheza, a realizat, în anul 1967, Ansamblul memorial al martirilor de la Moisei, alcătuit din 12 siluete de bărbaţi (sculptate în lemn) dispuse în cerc, în jurul unei mese din piatră. Ulterior, din pricina climei umede din zonă, lemnul a început să putrezească şi să se fisureze. Artistul a refăcut monumentul, cioplindu-l în piatră, „dar s-a sfâşiat unitatea iniţială dintre material şi idee” (V. Gheza).
Este, fără doar și poate, un punct de reper pentru Maramureșul istoric și pentru Moisei, și cu siguranță cel mai important obiectiv turistic din zonă, motiv pentru care administrația locală i-a acordat (și îi acordă) o atenție specială.