Statisticile in materie de asigurari de locuinte sunt elocvente. Conform unor surse din domeniu, la nivel national, la finele anului trecut, erau incheiate polite doar pentru 11% din cele aproximativ 8 milioane de case si apartamente. In Maramures nu s-a calculat procentul locuintelor pentru care s-au facut asigurari, insa angajatii din domeniu spun ca acesta este foarte mic. Marea majoritate a maramuresenilor care au si-au luat credite bancare si au fost obligati astfel sa incheie polite pentru locuinte.
Rata de 100 de lei pe luna pentru o locuinta de 30.000 de euro
Piata asigurarilor de locuinte in Maramures ar trebui sa fie una foarte bogata. Conform statisticienilor, in 2002 cand s-a facut ultimul recensamant, in judet existau 182.462 de locuinte din care 98.158 in mediul urban si 84.304 la sate. De atunci numarul constructiilor a crescut foarte mult, cu aproximativ 30% potrivit estimarilor unor arhitecti.
In schimb, numarul asigurarilor pentru case si locuinte – care pe vremea vechiului regim erau obligatorii – a ramas nesemnificativ in ciuda promovarii facute in teritoriu de inspectorii societatilor de profil.
Culmea e ca primele anuale sunt foarte mici. In cazul unei polite standard – ele pornesc de la circa 100 de lei pentru o locuinta evaluata la 100 de mii de lei (aproximativ 28.000 euro), ceea ce inseamna ca o rata lunara l-ar costa pe proprietar mai putin de doua pachete de tigari. Multi nu stiu ca sumele sunt atat de mici si amana incheierea unui contract de asigurare.
Protectie impotriva accidentelor aviatice ori actelor de terorism
Carmen Chifor, directorul unei firme de asigurari din Baia Mare, a explicat ca sumele care urmeaza sa fie platite de asigurati sunt negociate in functie de valoarea locuintei si a bunurilor, dar si pe baza unor date tehnice privind constructia (daca e din caramida, chirpici, BCA) si a riscurilor existente in zona de amplasare.
”Depinde si daca respectivul client opteaza pentru o polita complexa, care include o gama vasta de riscuri – de la incendii si explozii, pana inclusiv la cel ca un aparat de zbor sa se prabuseasca peste bunurile asigurate sau ca acestea sa fie deteriorate in urma unor tulburari sociale, acte de terorism etc. – sau se margineste la varianta standard.”
Directorul a aratat ca pentru atragerea clientilor se fac reduceri de pret – cum ar fi 10% pentru persoanele care au asigurari RCA la societatea respectiva. “Sunt oferite chiar si gratuitati, cum e cea de raspundere civila, necesara in cazul unor probleme cu vecinii ori alte persoane. Gratuita, la incheierea politei complexe, e si asigurarea de accidente, in baza careia asiguratul, sotia si copiii acestuia primesc bani daca se accidenteaza in interiorul locuintei.”
Interesul pentru asigurari creste cand casele incep sa crape
Inspectorii de asigurari din judet spun ca ritmul in care se incheie polite pentru locuinte e foarte slab chiar si dupa producerea unor incidente care demonstreaza necesitatea unei astfel de asigurari. “Te astepti ca dupa un incendiu sa isi faca asigurari, dar receptivitatea nu creste deloc. Poate nu sunt constienti cat de putin e de platit si cat de multe ar putea salva in cazul in care ar avea asigurare”, a aratat unul dintre ei.
Asiguratorii maramureseni sustin ca situatia e similara atat in mediul urban, cat si in cel rural. “Mai vin din cand in cand sa se intereseze de preturi unele persoane care au case vechi, cu peretii crapati si care vor sa isi salveze cumva agoniseala aflata in periocol, dar in general trebuie dusa multa munca de lamurire pentru incheierea unei polite.”
Si Carmen Chifor a confirmat ca interesul pentru asigurari creste in situatiile in care maramuresenii vad ca proprietatile incep sa se distruga. Ea a subliniat ca pentru incheierea unei polite trebuie in primul rand sa existe o autorizatie de constructie. Ulterior are loc o inspectie a imobilului sau apartamentului, pentru a se stabili gradul de risc existent.
Patronii ar putea fi despagubiti chiar si pentru cafeaua varsata pe tastatura
Un alt asigurator local a aratat ca multe dintre contractele incheiate pentru locuinte se incheie in urma contractarii unor imprumuturi la banci. “Cei care au vile si case mari au de regula imprumuturi la unitatile bancare, iar in momentul in care incaseaza banii trebuie sa faca si aceasta asigurare a locuintei .”
Angajatii din domeniul asigurarilor spun ca maramuresenii se arata mai intresati de asigurarile tip Casco pentru masini, decat de politele pentru locuinte. In procente, diferenta dintre cele doua tipuri de asigurari e enorma. In primul caz se pateste in medie 5,5% pentru o masina, in timp ce pentru o casa, procentul e de aproximativ 0,15% din valoarea evaluata a bunurilor.
Ei arata ca interesul e scazut chiar si in randul investitorilor, carora li se ofera, de asemenea, polite de asigurare pentru spatiile de lucru. “Se poate face o asigurare completa pentru bunurile existente in firma, ceea ce inseamna ca se primesc bani pana si in cazul in care, sa zicem, un angajat a varsat cafea pe tastatura”, a explicat Carmen Chifor.
Daune platite pentru incendii si inundatiile din apartamente
Reprezentantii societatilor de asigurari au relatat ca cel mai mult s-a cheltuit cu acoperirea despagubirilor pentru incendii. Ca numar de incidente pe primul loc sunt, potrivit unor date neoficiale, inundatiile din apartamente, in acest caz insa valoarea daunelor a fost mai mica.
Din rapoartele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures reiese ca, anual, in judet sunt inregistrate pagube de zeci de milioane de lei din cauza incendiilor si a inundatiilor. Mare parte dintre acestea sunt acoperite de stat, care momentan duce o campanie de ajutorare a persoanelor sinstrate, in special in cazul unor calamitati naturale.
In anul 2006, in judet s-a intervenit pentru stingerea a 275 de incendii si au avut loc 48 de actiuni de protectie civila – dezastre, valoarea prejudiciilor fiind estimata la 145 de milioane de lei. In primul trimestru al acestui an, numarul interventiilor a crescut ingrijorator – cu 73% pentru incendii, fiind deja raportate 140 de cazuri cu pagube de aproape 400 de mii de lei.
Autoritatile asteapta ca asigurarile sa devina obligatorii
“Exceptand inundatiile mari, incendiile fac cele mai mari pagube in Maramures. Pana in ’89 exista oblogativitatea incheierii unor asigurari, iar oamenii erau despagubiti in cazul unor dezastre. Sistemul de asigurari ar fi benefic pentru ca multi maramureseni nu mai reusesc sa isi faca o casa dupa un asemenea prapad”, a declarat colonelul Petru Dican, seful ISU Maramures.
El a spus ca legiuitorii ar trebui sa se gandeasca si la posibilitatea ca un anumit procent din sumele virate societatilor de asigurari de catre persoanele fizice si juridice sa revina, in cazul unor interventii, inspectoratelor pentru situatii de urgenta. “Asa se intampla si in tarile vestice”, a aratat el.
Asigurarile obligatorii pentru locuinte sunt considerate o necesitate si de catre prefectul Gyongyike Bondi, care a fost pus pana acum in situatia de a face zeci de demersuri la guvern ca sa atraga fonduri pentru maramuresenii sinistrati in urma unor calamitati naturale.
“Pe masura ce va trece timpul, statul se va implica tot mai putin in acoperirea pagubelor pentru dezastre, iar oamenii vor trebui sa se asigure. Primarii ar trebui sa asigurare si ei lucrarile si bunurile din comunitati pentru ca s-ar putea sa nu mai primeasca bani de fiecare data cand apar probleme in teritoriu. Eu mi-am facut asigurare si pentru apartament dar si pentru casa din localitatea Intrerauri. Asa pot sa dorm linistita.”
Deocamdata nu se stiu prea multe amanunte despre asigurarile obligatorii de locuinta. S-a anuntat doar ca ele vor trebui facute din ianuarie anul viitor si ca vor acoperi riscurile de calamitate (cutremure, inundatii, incendii, alunecari de teren). Sumele vehiculate pentru primele anuale sunt cuprinse intre 10 si 20 de euro, cu o valoare de despagubire la 20.000 de euro. Se pare insa ca se va permite si incheierea unor polite suplimentare, ca si in cauzul RCA, care sa creasca valoarea asigurarii.
Sursa: Larisa Tivadar