Maramureşenii l-au omagiat pe preotul doctor Vasile Lucaciu la 166 de ani de la naştere. Astfel, oficialităţile judeţene, dar şi numeroşi localnici sau adunat duminică, 21 ianuarie la biserica din Şişeşti, locul de naştere al celui supra numit „Leul de la Şişeşti”.
„Vasile Lucaciu este una dintre cele mai importante personalități care a militat pentru drepturile românilor din Transilvania. Azi, la 166 de ani de la naștere îl evocăm și omagiem pe cel care a avut un rol deosebit în realizarea Marii Unități Naționale. A fost un mare patriot, un cărturar și un preot care și-a luminat neamul, fiind cunoscut drept ”motorul” naționalismului transilvănean. Cu priviri pline de o rugăciune tăcută, părintele dr. Vasile Lucaciu a avut credința că dreptatea și idealul unui popor de a trăi unit pe pământul țării va avea biruință.
Noi suntem azi, prezenți aici, suntem România și sărbătorim Centenarul Marii Uniri și datorită suferinței lui Vasile Lucaciu. Puterea noastră este de fapt suferința lui prefăcută în energie.
Trebuie să mulțumim și noi lui Dumnezeu că a dat posibilitatea acestei generații să trăiască vremuri de înălțare, acest an solemn când aniversăm centenarul și când trebuie să fim vrednici noi înșine pentru România. Vrednicia națională se va judeca după înțelepciunea cu care vom aduce hotărâri de unitate”, a spus Vasile Moldovan, prefectul de Maramureş.
„Părintele Vasile Lucaciu a înțeles bine că Marea Unire s-a realizat din convingerea și conștiința că prin rezoluție, credenționale și postulate au fost asigurate toate garanțiile pentru democratizarea României.
Să credem în noi și să înțelegem că în lume există un singur lucru de care nu trebuie să fugim și să ne rușinăm, acela că suntem români!
Centenarul Marii Uniri trebuie să fie un exemplu de colaborare între instituții și societatea civilă, să lucreze împreună pentru desăvârșirea națiunii române să îi redăm demnitatea și prosperitatea”, a mai spus acesta.