Detaliile despre „Programul de Vecinatate Romania-Ucraina”, in cadrul caruia sunt alocate aceste sume, au fost furnizate de reprezentantii Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Suceava, prezenti, joi, in Baia Mare. Ei asigura sprijinul administrativ, tehnic si logistic pentru derularea acestui program finantat din fonduri Phare.
Judetele carora li se adreseaza proiectul sunt Maramures, Satu Mare, Suceava, Botosani si Tulcea. Pana in 11 iulie, reprezentantii biroului sucevean vor raspunde nelamurilor potentialilor aplicanti. Aplicatiile pot fi depuse pana cel tarziu in 1 august, la ora 16.00.
„Programul de Vecinatate Romania-Ucraina” vizeaza trei prioritati cu alocari financiare diferite. Prima e „Promovarea dezvoltarii socio-economice locale”, care are ca masuri „Extinderea si consolidarea sectorului turistic” si „Cooperarea economica transfrontaliera”. Pentru aceste segmente exista finantari nerambursabile cuprinse intre 50.000 si 500.000 de euro.
Cel mai mare interes l-a starnit in randul primarilor maramureseni prioritatea 2 privind „Dezvoltarea sistemelor integrate de infrastructura transfrontaliera”. Pe acest segment se vor putea dezvolta, in colaborare cu localitatile din Ucraina, proiecte care sa vizeze imbunatatirea cailor de transport, deschiderea unor mici puncte de frontiera sau implementarea unui sistem modern de gestionare a mediului la nivel de granita. Proiectele pot fi finantate cu pana la 800.000 de euro, minimul sumei disponibile pentru fiecare fiind de 50.000 de euro.
Prioritatea 3 se refera la „Actiuni la nivel interuman” (people to people), masura aferenta vizand „Fondul Comun al Proiectelor Mici”. Marimea finantarilor nerambursabile pentru proiecte de acest tip este de minim 10.000 de euro si maxim 50.000 de euro.
Programul impune cofinantari de 10% din partea beneficiarilor pentru proiectele „people to people”. Pentru cele de constructie institutionala se accepta cofinantare atat din partea beneficiarilor cat si din fonduri publice, cuantumul prevazut fiind de 10%, iar pentru proiectele de investitii se impune o cofinantare din fonduri publice care sa acopere 25% din costuri. Mai multe detalii despre acest program pot fi obtinute pe www.mie.ro sau www.brtcsuceava.ro sau la telefon 0230-53.00.49.
Sursa: Larisa Tivadar