Pretul produselor a crescut din luna mai, pentru ca majorarile sunt cel mai la indemana producatorilor si comerciantilor romani, dar asta nu inseamna ca banii incasati in contul taxei verzi vor fi utilazati in scopurile declarate, cel putin nu in urmatoarele luni.
Colectarea si reciclarea aparatelor se poate face deocamdata doar pe hartie, pentru ca practic sunt mici sanse ca sistemul sa functioneze, tinand cont ca nici in state mai dezvoltate ale Uniunii Europene acesta inca nu este bine pus la punct desi de la introducerea lui au trecut 4-5 ani. Activitatea de neutralizare a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) este una costisitoare, dar mai ales presupune o buna organizare, capitol la care Romania nu exceleaza.
Practic, firmele autorizate sa desfasoare o asemenea activitate trebuie sa coordoneze colectarea produselor de la toate firmele autorizate sa desfasoare asemenea activitati, apoi sa le duca la un punct de lucru in care sa se treaca la dezasmablarea lor, in conditii extrem de stricte, iar la final sa se neutralizeze resturile toxice si sa se refoloseasca materiile inca bune.
Maramuresenii au aruncat la cos cu putin peste 67 de tone de frigidere, televizoare sau rasnite
Procesul este anevoios si putini cred ca se va putea realiza in termen atat de scurt incat Romania sa isi faca norma de deseuri pe cap de locuitor. Din Maramures ar trebui sa se adune pana la sfarsitul anului peste 1.300 de tone de deseuri electrice si electronice.
Daca tinem cont ca un televizor cantareste in medie 30 de kilograme, o unitate PC in jur de 5 kilograme si cam tot atata o imprimanta – acestea fiind obiectele la care se renunta ceva mai usor, locuitorii judetului ar trebui sa arunce la gunoi circa 100.000 de imprimante si unitati PC si vreo 20.000 de televizoare.
Putin probabil sa se intample acest lucru, mai ales ca maramuresenii nu primesc decat multumiri pentru spiritul civic ori poate nici macar atat. Mai mult, potrivit datelor centralizate la Agentia de Protectia Mediului (APM) Maramures, cantitatile de deseuri electrice si electronice colectate de la inceputul lui 2006 si pana in luna aprilie a acestui an au totalizat in Baia Mare aproximativ 66 de tone, in Borsa doar 235 de kilograme, iar de la Sighetu Marmatiei nimic.
Firmele de colectare au ramas cu deseurile electrice si electronice in stoc
In cele trei localitati maramuresene au fost autorizate sa colecteze asemenea produse cinci firme, care sustin insa ca nu au castiguri de pe urma serviciilor prestate. Ioan Cardos, sef serviciu in cadrul societatii de salubrizare Drusal Baia Mare, a declarat ca nu se obtine niciun profit. ”Primaria a avut de rezolvat aceasta problema si ne-a pasat noua atributia. Nu suntem platiti insa pentru o asemenea activitate”, a spus el.
Nici la Remat, o alta firma din municipiu care se ocupa de colectare, situatia nu este diferita. Directorul acesteia, Ioan Moldovan, a spus ca depoziteaza produsele dar nimeni nu vine sa le ia. ”Nu am vazut niciun ban si nici nu am semnat vreun contract cu o firma care sa le preia. A venit cineva la noi inainte cu cateva luni de intrarea in vigoare a taxei verzi spunand ca se vor prelua deseurile, dar nu s-a mai intors”, a declarat Moldovan.
In aceste conditii, colectarea legiferata de statul roman nu e de mirare ca nu mobilizeaza cetatenii simpli si firmele care sa adune deseurile – principalele verigi pentru ca sistemul sa functioneze. Reprezentantii asocietiei Eco Tic, care reuneste 107 companii nationale din sectorul IT&C si al electronicelor de consum si care a obtinut licenta de mediu pentru gestionarea acestui tip de desuri, a dat deja de greu. Simplu pentru acestia a fost sa anunte ca, din 30 aprilie, contributia va fi de circa 7 lei, indiferent de greutatea produsului si ca taxa se aplica produselor IT, televizoarelor, in general electronicelor, urmand sa fie atasata pretului.
Echipamentele electrocasnice si de larg consum se vor scumpi din iunie
Organizatia Eco Tic, din proprie initiativa, a introdus taxa verde (”timbrul verde”), aratand ca aceasta reprezinta costurile pentru colectarea si reciclarea deseurilor de echipamente electrice si electronice. Cei de la Eco Tic au informat cetatenii, vorbindu-le ca despre un favor, ca vor putea sa le predea gratuit la punctele de colectare municipale sau la magazine odata cu achizitia unui echipament nou din aceeasi categorie de produse. Unii maramureseni s-au conformat si au mers la centrele de colectare, aglomerand doar depozitele firmelor.
Potrivit declaratiilor oficialilor Asociatiei Producatorilor Europeni de Electrocasnice din Romania, din iunie taxa verde se va aplica si la echipamentele electrocasnice si de larg consum. Nu s-a precizat insa valoarea contributiei, care va fi diferentiata in functia de categoria de produse. Urmeaza ca si asociatia agreata sa se ocupe de neutralizarea echipamentelor de iluminat sa isi clarifice situatia cu ministerul mediului, dupa care majorarile se vor aplica si pe acest tip de produse.
Producatorii si importatorii cred ca legea a fost facuta pe genunchi la Bruxelles
In Maramures exista la ora actuala trei producatori care s-au inregistrat in registrul intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si care le da dreptul in urmatorii trei ani sa scoata pe piata echipamente electrice si electronice. Acestia sunt Telemach Holding, Trinom si Politop.
Unul dintre reprezentantii firmelor autorizate, Gheorghe Kotai, este de parere ca Romania nu este pregatita pentru introducerea taxei verzi, neavand capcitatea sa gestioneze o asemenea activitate. Desi provine din mediul economic privat, acesta a spus ca ar fi fost mai bine ca statul sa dea startul actiunii, pentru ca altfel aceasta se va transforma intr-un fiasco.
”Ideea este foarte frumoasa, dar este extrem de greu de aplicat”, a spus el, precizand ca reciclarea unor asemenea echipamente costa foarte mult si nu se poate compara cu reciclarea hartiei ori pet-urilor. In opinia sa, actele normative privitoare la managementul integrat al DEEE pentru protectia mediului inconjurator adoptate in Romania s-au facut ”pe un genunchi pe un hol la Bruxelles”, pentru ca trebuiau obligatoriu predate inainte de aderarea la UE.
Statul forteaza romanii sa se descotoreasca de aparate sub amenintarea amenzii
Conform legilor in vigoare, fiecare producator trebuie sa se inregistreze la ANPM, in caz contrar riscand amenzi intre 10.000 si 20.000 de lei de la Garda Nationala de Mediu si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. Mai mult, agentii economici si consumatorii casnici pot fi amendati cu sume cuprinse intre 500 lei si 5.000 lei daca nu predau deseurile de echipamente electronice si electrocasnice (DEEE) in punctele de colectare selectate.
Seful Garzii de Mediu Maramures, Calin Crisan, a declarat ca deocmadata atributia comisarilor este de a verifica daca in judet exista punctele de colectare ale deseurilor, in lege specificandu-se ca acestea trebuie infiintate in toate localitatile cu peste 20.000 de locuitori. El a aratat ca obligativitatea colectarii DEEE va intra in vigoare abia in 2009, iar introducerea taxei verzi de pe acum s-a facut doar la initiativa asociatiilor producatorilor si importatorilor de echipamente.
Romania si-a propus sa colecteze anual aproape 900.000 tone din astfel de deseuri – adica aproape patru kilograme pe cap de locuitor, insa autoritatile nu au tinut cont de un lucru evident ca cetatenii tarii nu au puterea de cumparare din Occident si prin urmare nu au cum sa produca cantitati atat de mari de deseuri electrice si electronice. La noi, perioada de utilizare a unor asemenea echipamente este de 5-10 ani, in vreme ce strainii le arunca dupa mai putin de cinci ani pentru ca isi permit sa isi cumpere altele fara sa se imprumute.
Sursa: Meda Muntean