Cum lucrurile greu accesibile sunt cele mai tentante, şi numărul maramureşenilor interesaţi să obţină permise pentru vânătoare este mare. Unii insistă cât insistă iar apoi se lasă pagubaşi, dar există şi foarte mulţi care îşi fac toate actele necesare, le înaintează la Agenţia Judeţeană pentru Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Maramureş şi se pun pe aşteaptat.
Şi au de aşteptat nu glumă pentru că trec doi-trei ani până să primească permisiunea de a lua în cătarea puştii vreo pasăre sau un animal. “Avem peste 80 de dosare în aşteptare. Maramureşul are, de cinci ani încoace, un număr fix de permise de vânătoare, iar autorizaţiile pot fi eliberate doar în măsura în care se retrage cineva. Anual renunţă în jur de 20 – 30 de persoane. Locurile lor sunt automat luate de noi vânători”, a declarat pentru eMaramures.ro preşedintele AJVPS, Radu George.
Mai bine de jumătate dintre maramureşenii care au obţinut autorizaţi de vânătoare locuiesc în Baia Mare. Mulţi dintre aceştia sunt oameni de afaceri şi au o situaţie materială foarte bună.
Printre vânători se regăsesc însă şi câţiva politicieni, cum ar fi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Alexandru Cosma, dar şi foşti şefi de instituţii publice – Aurel Filip (fost director Romsilva), Anton Breban (fost şef al poliţiei maramureşene), Mircea Pop (fost director al Ansamblului Transilvania).
Vânătoarea este de altfel un hobby cam costisitor pentru buzunarul unui cetăţean obişnuit. Cel mai ieftin echipament costă undeva la 8 milioane de lei, iar o armă se poate ridica la câteva mii de euro (second-hand e pe la 15 – 20 milioane).
Să spunem că “instrumentele” sunt luate o singură dată şi că rămâi cu ele, dar pentru o partidă de vânătoare cheltuielile pot ajunge la câteva zeci de milioane, mai ales dacă vrei să te întorci acasă cu un trofeu. Costă nu numai cartuşele şi zilele de vânătoare (150 euro la mistreţi), ci şi fiecare animal împuşcat (750 euro pentru un mistreţ cu colţii mai mari de 20 cm).
Sursa: Larisa Tivadar