Pentru judetele din nordul tarii, planul prevede o adevarata reforma in domeniul gestionarii gunoaielor. Incepand din anii imediat urmatori, deseurile menajere trebuie colectate selectiv, 33 de rampe de gunoi de pe teritoriul Transilvaniei trebuie inchise pana in 2017 si apoi ecologizate, puse in functiune instalatii de mare capacitate pentru prelucrarea deseurilor menajere si alte asemenea masuri care sa faca din ”gunoiul” romanesc unul cu adevarat european.
De toate mizeriile trebuie sa se ocupe reprezentantii administratiilor publice, care au misiunea sa intocmeasca proiecte si sa gaseasca surse de finantare pentru realizarea lor. Maramuresul va trebui sa isi inchida treptat depozitele din marile orase si sa transporte deseurile spre statiile de prelucrare care vor fi date in folosinta si care vor deservi mai multe zone. Astfel se vor inchide rampele de la Sighet, Baia Sprie, Viseu si toate cele din localitatile rurale.
In prezent, 1,2 milioane din cetatenii judetelor din nordul tarii, din cei 2,7, nu beneficiaza de servicii de salubrizare, ceea ce reprezinta un grad de acoperire de 60%. In planul regional de gestionare a deseurilor se prevede ca, in 2009, intreaga populatie din mediul urban sa fie deservita de gunoieri si 60% in mediul rural. Chiar autorii planului, prin vocea Alinei Oberddorfer, au recunoscut insa ca ”provocarea este foarte mare”. Majorarea tarifelor la salubrizare nu a fost specificata, in schimb s-a precizat faptul ca populatia va prelua o parte din atributiile gunoierilor, pentru ca inca din 2008 aproximativ 40% dintre locuitori trebuie sa isi trieze singuri deseurile de acasa.
Sursa: Meda Muntean