Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a convocat Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere. În cadrul întâlnirii au fost aleși membrii Consiliului director. Astfel, din conducerea asociației fac parte reprezentanții municipiilor Baia Mare și Sighetu Marmației, precum și ai localităților Groși, Moisei, Fărcașa și Târgu Lăpuș.
Președintele ADI Deșeuri, Ionel Bogdan, a punctat faptul că își dorește ca asociația să funcționeze eficient, iar împreună cu conducerea Consiliului Județean să se găsească soluții optime în privința rezolvării problemei de colectare și depozitare a deșeurilor la nivelul județului.
”Obiectivul principal al ADI Deșeuri este să reușim împreună să punem în aplicare la nivelul județului Maramureș colectarea selectivă a deșeurilor menajere, astfel încât să creștem gradul de reciclare și valorificare la cel puțin 40%. Populația va primi pubele distincte pentru colectarea separată: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, deșeuri reziduale/amestecate/menajere. Pe partea de depozitare a deșeurilor suntem obligați să găsim soluții pentru rezolvarea problemei, având în vedere că din 10 februarie nu vom mai avea nicio locație în județ unde să depozităm deșeurile”, a subliniat președintele Ionel Bogdan.
Președintele Consiliului Județean Maramureș a adus în discuție variantele de lucru privind depozitarea deșeurilor. Pe termen scurt avem variante privind înfolierea deșeurilor uscate astfel încât să fie redus spațiul de depozitare, precum și transportarea acestora în alte județe. Pe termen mediu problema va fi rezolvată prin găsirea unui teren în raza județului Maramureș și construirea unei platforme temporare, în timp ce pe termen lung trebuie finalizate lucrările la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) de la Fărcașa, termenul fiind stabilit până în decembrie 2023.
De la 1 ianuarie 2021 este obligatori prin lege sortarea deseurilor compostabile din fractia umeda De ce nu se vrea respectarea legii ???Nici acum nu vor respectarea legii sau nu se intelege ??? Daca scoatem compostabilele din fractia umeda raman doar rezidualele ce nu se recicleaza si nu se composteaza aica aproximativ 15% Ce e asa greu de inteles ?? Compostabilele si reciclabilele sunt resurse nu se duc la groapa de gunoi ! La groapa ducem doar deseurile reziduale adica ce nu se recicleaza si nu se composteaza si doar ridicarea acestora trebuie platita in functie de cat aruncam fiecare Nu pe persoana nici pe suprafata ci pe cantitatea aruncata, asa cum playim dupa cat gaz, apa si curent platim Inainte de a trata rezidualele pentru depozitare la groapa se analizeaza si se propun reproiectarii Sunt o armata de juristi si la Consiliul Judetean si la primarii , de ce nu le deschide nimeni ochii sa faca cum cere legea ??
Sa ducem deseuri compostabile in alte judete ??? Doamne ! De ce trebuie sa plimbam compostabilele in alte judete?? Pe banii cui ??? Le sortam la sursa si le compostam la noi in judet , acolo unde se produc la Viseu, Borsa, Sighet, Baia mare, etc Este lege si ea trebuie respectata !