Propunerea legislativa care vizeaza alegerea presedintilor de consilii judetene prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat a fost adoptata tacit de Senat, proiectul urmand sa fie trimis Camerei Deputatilor. Termenul de adoptare tacita a expirat pe 3 martie. Proiectul legislativ mai prevede si reducerea numarului de consilieri judeteni in raport cu populatia judetului.
Initiativa a vizat schimbarea modului de alegere a presedintelui consiliului judetean, dar si diminuarea numarului membrilor consiliilor judetene, in functie de numarul locuitorilor judetului. ”Alegerea prin vot direct a presedintelui Consiliului Judetean ar elimina situatia in care, de multe ori, desemnarea acestuia in sedinta CJ a fost rezultatul diferitelor intelegeri intre partidele politice, fiind practic deturnata vointa electoratului exprimata prin votul acordat la urne”, se precizeaza in expunerea de motive.
Propunerea mai prevede ca judetele care au pana la 350.000 de locuitori vor avea 20 de consilieri judeteni, cele care au intre 350.001 si 500.000 de locuitori vor avea 22 de consilieri judeteni, judetele care au intre 500.001 si 650.000 de locuitori vor avea 24 de consilieri, iar cele care au peste 650.000 de locuitori vor avea 26 de consilieri judeteni.
In cazul adoptarii si de catre deputati a proiectului legislativ, Maramuresul ar ramane cu numai 24 de alesi, fata de cei 35 cati numara acum forul. La acestia s-ar adauga presedintele CJ, care de la aceste alegeri nu mai este votat pe lista, ci direct. Si la alegerile precedente, numarul consilierilor maramureseni s-a redus, insa nu atat de drastic.
Aceasta propunere legislativa a fost initiata de sase parlamentari social-democrati: Mircea Geoana, Otilian Neagoe, Aurel Gabriel Simionescu, Ion Calin, Mircea Dusa si Viorel Pupeza. Guvernul nu sustine insa adoptarea acestei initiative.
Sursa: eMM.ro, Rompres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult