Cele mai frumoase sate din România îmbină frumusețea naturii cu istoria și arhitectura. Multe dintre aceste sate sunt incluse chiar și în Patrimoniul UNESCO din România, fiind cu adevărat deosebite.
Dacă visezi la o vacanță departe de aglomerația orașului, atunci poți alege ca destinație unul dintre cele mai frumoase sate din România, unde natura se îmbină de minune cu tradiția.
Șirnea Şirnea e un sătuc din Braşov, amplasat la poalele Munţilor Piatra Craiului, la o altitudine de aproape 1.400 m. În 1960 Şirnea a fost declarat primul sat turistic din România, iar în prezent acolo se întâmplă o mulţime de evenimente interesante precum Focul lui Sumedru, care are loc în fiecare an în 25 octombrie. Atunci copiii din sat se îmbracă în portul popular specific locului, fac un foc mare şi dansează în jurul lui. Cei mai curajoşi dintre ei sar prin foc sau sar peste focul lui Sumedru, cum spun sătenii.
Satul Breb din Maramureş atrage anual pe fotografii străini care doresc să imortalizeze una dintre rarele amprente ale trecutului. În localitate, sunt mai multe puncte de belvedere: Creasta Cocoşului, Lacul Morărenilor şi Taul Chendroaie, toate rezervaţii naturale. În localitate se găseşte o Biserică veche de lemn, din anul 1300. Se mai pot vedea aici şi porţile masive din lemn, vechi sau mai noi, care se găsesc în toate cele patru localităţi ale comunei. Poarta din lemn reprezintă cel mai important element de arhitectură tradiţională a ţăranului din Maramureş. Breb este cu siguranță unul dintre cele mai frumoase sate din România.
Jurilovca Satul Jurilovca din Delta Dunării Localitatea Jurilovca din Tulcea se află pe malul lacului Goloviţa, una dintre lagunele complexului Razim – Sinoe şi defineşte cea mai mare comunitate de pescari din Delta Dunării. Legenda spune că satul s-ar fi întemeiat în 1710, de către un grup de pescari conduşi de un anume Jurba. Odată ajunşi în Jurilovca, trebuie să exploraţi lagunele Goloviţa şi Razim (cel mai mare lac din ţară) prin intermediul vaporaşului sau cu bărcile localnicilor, care vă pot duce până la Gura Portiţei – acolo unde complexul lagunar întâlneşte apele Mării Negre.
În inima Maramureşului, pe Valea Izei, se află un ţinut de poveste, locuit de oameni ce sfidează timpul neostenind niciodată. Botiza a fost atestată documentar în 1373 sub denumirea de Batizha şi, pe lângă frumuseţea locurilor care te va încânta cu siguranţă, aici poţi vizita şi mănăstirea Botiza sau izvorul cu ape minerale Borcut. Odată ajuns aici, mai poţi vedea şi Bârsana, alt sătuc de care maramureşenii sunt mândri şi care e la fel de pitoresc ca Botiza, ambele fiind unele dintre cele mai frumoase sate din România.
Satul Pleșa din Bucovina În Bucovina, foarte aproape de Gura Humorului, se găseşte unul dintre cele mai frumoase sate din România, locuit exclusiv de polonezi. Limba română nu se aude decât de sărbători şi e folosită doar atunci când vin musafiri români. Cu peisaje minunate și cultură specifică, satul întâmpină turiștii cu brațele deschise, însă locurile de cazare au prețuri la fel de mari ca și în centrele marilor orașe.