Maramureșnul este fără doar și poate unul din punctele turistice importante din țara noastră. Cu două zile înainte de sărbătorile Pascale, pensiunile din județ sunt la gradul maxim de ocupare. Acestea fiind limitate de reglementările în vigoare și având posibilitatea să găzduiască doar 70 la sută din numărul maxim de persoane.
Pensiunile maramureşene care fac parte din reţeaua de turism rural sunt ocupate în proporţie de 70% pentru perioada sărbătorilor pascale, a declarat, joi, directorul ANTREC filiala Maramureş, Livia Sima.
„Aproximativ 70% din capacităţile de cazare au fost ocupate pentru mini vacanţa de Paşti, iar ca o noutate a acestui an, rezervările au fost operate prin agenţiile de turism, majoritatea, şi nu prin rezervare directă cum s-a întâmplat până la instalarea pandemiei. Partea pozitivă e că o mare parte din pensiunile rurale au turişti, fireşte nu într-un număr ridicat, doar câteva persoane în fiecare pensiune şi se respectă noile condiţii privind cazarea, servirea mesei şi distanţarea. Un lucru cât se poate de firesc, având în vedere actuala situaţie sanitară. Turismul rural a fost printre cele mai afectate domenii economice din judeţul Maramureş, alături de alte sectoare economice, şi încearcă să se reinventeze oferind alt gen de servicii adaptate noilor condiţii impuse. (…) Ne dorim ca în această vară turismul rural atât de apreciat să repornească şi ofere condiţiile mult mai bune şi servicii pe măsura aşteptărilor”, a spus Livia Sima.
Potrivit acesteia, turiştii care urmează să petreacă sărbătorile pascale în Maramureş au optat pentru a participa la slujbele religioase în aer liber, plimbări în natură şi vizitarea unor muzee.
În judeţul Maramureş activează peste 500 de pensiuni rurale, moteluri şi hoteluri, iar până la instalarea pandemiei, judeţul era vizitat în perioada verii de peste 30.000 de turişti români.