Ultima zi pentru inscrieri in baza europeana de date, care va fi folosita pentru acordarea de suventii in agricultura, a fost 15 mai. Cu o seara inainte, reprezentantii APIA Maramures au numarat 36.154 de cereri de finantare din partea tararilor, ceea ce insemna cu 904 mai multe cereri decat erau programate pentru judet.
“S-a facut o estimare clara inainte de inceperea actiunii pe baza datelor stranse din teritoriu despre detinatorii de terenuri. Cum nu pot fi luati in calcul cei cu suprafate mici s-a stabilit ca in judet vor fi in jur de 35.250 de persoane care vor putea solicita subventii europene pentru agricultura”, a explicat Florin Urs, directorul APIA Maramures.
Supriza a fost ca multi dintre taranii maramureseni, care aveau sub 30 de ari, s-au asociat astfel incat sa poata intruni cerintele impuse de UE si au cerut astfel sumele care li se cuvin si care vor fi cuprinse intre 50 si 56 de euro pe hectar. Subventiile vor creste insa in anii urmatori, urmand sa fie aliniate celor din uniune unde sunt de 150 de euro pe hectar.
“Suntem printre primii si in ce priveste depasirile la suprafetele inscrise, iar asta tot datorita persoanelor care au tinut sa se inscrie desi nu figurau in evidentele noastre primare. Avem 158.449 de hectare, fata de 139.592 hectare cat erau prevazute. Asta inseamna o depasire de 113,5%, ceea ce ne-a plasat pe locul 5 in tara.”
Directorul Florin Urs e convins ca vor mai fi maramureseni care vor cere sa fie inscrisi in registrele fermierilor si esimeaza ca numarul va fi intre 500 si 1.000 de persoane. Orice zi de intarziere la depunerea cererilor de inscriere la centrele APIA va insemna subventii diminuate. “Din 16 mai se vor aplica penalizari. 1% din suma cuvenita pentru fiecare zi de intarziere. In 11 iunie va fi ultima zi in care se va permite depunerea solicitarilor”, a mai spus Urs.
Sursa: Larisa Tivadar