Vezi VIDEO – parada Sieu
Vezi VIDEO – invartita valenarilor
Vezi VIDEO – micutii artisti din Budesti si Sarbi
Zi de mare sarbatoare religioasa, dar si de petreceri traditionale azi, 23 mai, in Maramuresul istoric, unde la Sieu, Valeni si Budesti, localnicii, gatiti in cele mai frumoase costume populare, au oferit un regal autentic oaspetilor si turistilor veniti de departe. Fie ca a fost vorba de parada calaretilor ori a celor “mai mandre flori de pe Iza” sau de “invartita valenarilor”, momentele i-au readus pe maramureseni… „din nou acasa”.
In duminica de Rusalii, in Maramuresul Istoric s-au desfasurat nu mai putin de trei sarbatori traditionale. Astfel, daca te-ai aflat chiar si in trecere la Sieu, Valeni ori Budesti, nu ai putut sa nu remarci ca localnicii s-au mobilizat cu mic cu mare, au imbracat costumul popular autentic si s-au simtit, macar pentru o zi, cu adevarat moroseni…
Primul popas l-am facut la Sieu, unde “florile mandre de pe Iza” au tinut sa-si etaleze superbele costume, intr-o parada a portului popular. Festivalul se afla la a douazecea editie, iar organizatoarea, Maria Man, nu si-a ascuns emotiile, dezvaluind participantilor ca manifestarea o continua si, cat va fi cu putinta, o va duce mai departe in memoria sotului sau care a initiat-o, cu 20 de ani in urma.
“Sunt ani multi de cand organizam. Festivalul l-a inceput sotul meu, in 1989, acum 20 de ani, acum organizez eu, in memoria lui. Pe an ce trece ia amploare. Parintii si copiii s-au mobilizat, fac costume populare autentice. Incercam sa promovam, astfel, costumul popular autentic. Avem acum oaspeti din Nasaud, Sibiu, Satu Mare si toate vaile Maramuresului”, a spus Maria Man, stergandu-si o lacrima din coltul ochilor.
Nici senatorul Gheorghe Mihai Barlea, morosan de-al locului, nu a lipsit de la sarbatoare. „Vin la acest festival inca de la infiintarea lui. Am fost prieten cu regretatul invatator Gheorghe Man. De fiecare data traiesc momente de bucurie. Am in codul genetic tot ce tine de sufletul maramuresean. Recent, am fost la o manifestare din Grosi si am gasit un solist ce s-a lansat aici, la Sieu. E o lectie de pedagogie nationala, data de nevoia de a pastra traditia. Exista o agresiune moderna asupra traditiei, dar observ ca suntem suficient de rezistenti…” , a marturisit Gheorghe Mihai Barlea.
Parada cu calareti in costume populare si cai instrutati a fost admirata atat de localnici, cat si de turistii veniti la sarbatoare, printre care s-a aflat un grup de englezi cazati in Botiza, incantati de-a dreptul de un asemenea regal folcloric.
Varstnicii din Sieu, in schimb, si-au exprimat regretul ca doar la sarbatori lumea isi mai aduce aminte si se incumeta sa imbrace costumul popular. „E mare sarbatoare la noi, da’ ne bucuram ca iar poarta lumea costumele populare. De o vreme, numa la sarbatori, la un chef si uneori la biserica ca in rest… N-am mai vazut om la coasa in camese alba de canepa cam demult„, spun batranii Sieului.
Invartita valenarilor s-a lasat asteptata
Nici valenarii nu s-au lasat mai prejos si s-au pregatit cum se cuvine de sarbatoare. Cu toate ca ploaia i-a amenintat continuu, iar soarele “ii amagea” doar din cand in cand pe participanti, la manifestarea ajunsa la a saptea editie a luat parte un numar impresionant de turisti, cu aparatul atarnat la gat, gata sa imortalizeze momente din tropotita valenarilor.
Si daca organizatorii nu au fost tocmai punctuali cu inceperea manifestarii, dansatorii, imbracati in straie traditionale s-au aratat dornici sa impartaseasca cateva impresii si sa ne invite… la petrecere.
„Costumul popular e original, asa cum il vedeti. Atata ca se poarta numai de Pasti, de Craciun si acum, la Invartita. In rest, mai putin. Voi fi si eu printre cei care danseaza. Va invitam sa va simtiti bine la noi,” ne-a indemnat Tutulie Fratie,dansatoare.
Prezentatoarea manifestarii, Ileana Nemes, a spus ca de organizarea spectacolului s-au ocupat „Copiii nostri din Valeni, feciorii si fetele au pregatit spectacolul. Avem invitati, din Calinesti, Barsana, doamnele Voichita Nemes, Ileana Taut. Daca o sa mai vina cineva, nu stim…”a spus Ileana Nemes.
Micutii artisti din Budesti au folosit opincutele pe post de patine
Un numar insemnat de turisti, jurnalisti, dar mai ales localnici imbracati in straie populare si la cea de-a 12-a editie a festivalului „Nu te uita ca-s micut ” din Budesti. Primarul Liviu Tamas recunoaste ca e an de criza, dar spune ca acest lucru nu i-a impiedicat sa duca mai departe o traditie. „Sigur, se simte ca e criza, dar nu s-a facut rabat la calitate. Au venit 10 trupe de copii, altadata erau 12-15. E mai saraca material, dar ca traditie si ca suflet, nu. Copiii sunt imbracati frumos. N-a fost usor, a fost o saptamana de alergatura.”
Unul dintre inititatorii festivalului, invatatorul Petru Stet, isi aduce an de an micutii artisti din Sarbi la festival, spunand ca in acest fel traditiile pot fi pastrate si duse mai departe. „Ansamblul folcloric al copiilor din Sarbi participa pentru a 12-a oara, De fapt, noi am fost…initiatori. Ne-am separat acum cu sarbatoarea noastra, „Joc de pe Cosau”, dar ramane un festival al comunei noastre. Suntem singura comuna cu doua festivaluri. Menirea sarbatorii e, insa, sa incercam sa pastram traditiile si sa perpetuam purtarea costumului popular. Nu ducem lipsa de traditii, aici”, a marturisit invatator Petru Stet, care observa si el ca nu se mai poarta gatiile, dar in rest costumul popular e la mare pret.
In spatele lui, pe holul gresiat al scolii, copiii au descoperit ca opincutele aluneca mai bine ca oricare incaltaminte, drept pentru care, pana sa le vina randul la scena, au incins un patinoar de toata frumusetea.
Sursa: Alexandru Ruja