Atmosfera sarbatorilor de Pasti a fost adusa, in 11 aprilie, si la Casa de cultura belgo-romana din Bruxelles, prin organizarea expozitiei “Traditiile Pascale din Maramures”. Icoane pictate, felicitari realizate de elevii Liceului de Arta din Baia Mare, dar si produse de ceramica si sticla sau aranjamente pentru masa de Pasti au atras privirile celor prezenti la vernisaj. De asemenea, cei prezenti au putut vedea o demonstratie de oua pictate si, totodata, sa asculte muzica autentica din Maramures. Evenimentul, care a adus un strop de bucurie pe chipurile romanilor plecati de multa vreme din tara, se inscrie in seria manifestarilor ce au ca scop promovarea traditiilor din Romania.
Numerosi straini de toate natiile, politicieni, dar si romani plecati de multa vreme din tara au putut admira, in urma cu cateva zile, expozitia „Traditiile Pascale din Maramures” organizata de reprezentantii Casei de cultura belgo-romana ARTHIS din Bruxelles, in colaborare cu Asociatia Heidenroslein Baia Mare, Inspectoratul Scolar judetean Maramures si Liceul de Arta Baia Mare.
La eveniment a luat parte si eurparlamentarul Ioan Enciu, de la Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European.
Invitatii au avut ocazia sa vada expuse icoane pictate si felicitari realizate de elevii Liceului de Arta din Baia Mare, dar si produse de ceramica si sticla folosite ca si ornamente pentru masa festiva de Pasti, aranjamente pentru impodobirea mesei pascale executate de educatoarea Marineta Catana.
De asemenea, a avut loc si o demonstratie de pictura pe oua. Toate acestea au fost intregite de muzica autentica de Maramures.
„Traditia face parte din identitatea noastra nationala si este obligatia noastra de a o promova la nivel european. Cu aceasta ocazie, am sperat ca vom aduce un strop de fericire si in randul romanilor din Belgia care sunt departe de casa”, a declarat Maria Magdalena PAYER , presedinta Asociatiei Heidenroslein din Baia Mare.
La final, s-au servit saratele, prajituri de casa, palinca si vin din Maramures.
Sursa: Doris Uglar