Sărbătorile Pascale se apropie cu paşi repezi, în acest an Paştele Catolic va avea loc în 21 aprilie, iar cel ortodox o săptămână mai târziu. În plus, se pare că în acest an minivancaţa de Paşti va fi una prelungită. Motivul este faptul că, pentru prima dată, Vinerea Mare este zi liberă prin lege. Astfel, perioada liberă va începe din 26 aprilie, când pică Vinerea Mare. Urmează sâmbătă – 27 aprilie, duminică – 28 aprilie – Paștele Ortodox şi luni – 29 aprilie (a doua zi de Paște). Marți, 30 aprilie, bugetarii ar urma să revină la muncă, însă miercuri – 1 Mai, va fi din nou zi liberă. Dacă, însă, Guvernul va decide să “facă punte”, minivacanţa ar fi 6 zile libere.
Astfel că cei care vor să îşi petreacă minivacanţa de Paşti într-un mod cu totul special pot alege din câteva destinaţii deosebite din România.
Printre ofertele agenţiilor de turism se numără foarte multe locuri cu tradiţii şi obiceiuri unice de Paşti.
Viscri, județul Brașov, este definiția satului românesc medieval, unde arhitectura, îmbrăcămintea și tradițiile par că au fost congelate în ultimele sute de ani și readuse la viață. Ce mai trebuie ştiut despre Viscri? Prințul Charles a cumpărat o casă în acest sat, dulceața preparată la Viscri este comercializată în Paris și scene dintr-un film spaniol au fost filmate aici.
Bucovina este zona despre care se spune că ”timpul stă în loc”. Spațiul este cunoscut pentru arta decorării ouălor și nu puține sau fără însemnătate sunt festivalurile dedicate acestui meșteșug popular; Ciocănești, de exemplu, este unul din satele care găzduiește Festivalul Ouălor Încondeiate.
Mănăstirea Bârsana din Maramureş este cel mai bun loc pentru a-ți stimula nevoia de cunoaștere, de spiritualitate și de întoarcere la origini. Aici tradițiile religioase au rămas intacte de sute de ani: așezarea ramurilor de salcie la streașina casei, stropirea fetelor cu o crenguța de busuioc pentru a fi ”văzute bine”, spălarea pe fața cu apă neatinsă după scoaterea din fântână pentru a fi ”curat ca argintul”.
Dobrogea are și ea de oferit tradiții nealterate de valurile modernității și îmbogățite cu influența popoarelor grecești și turcești. Cele mai cunoscute obiceiuri la care vei putea asista sunt ”Olăria”, focul enorm alcătuit din resturi vegetale și rostogolit pe dealuri pentru purificarea zonei și ”Paparuda” – invocarea ploii prin cântece, dansuri și bătăi din palme, de către un grup de fete și înfășurate în frunze și ghirlande.
Există oare un picior de plai unde tradițiile religioase și cele viticole să se împletească mai armonios? Moldova este dovada palpabilă că, mai la est de râul Putna, recolta de struguri a Casei Panciu poate concura fără complexe cu faimoasele de pe Valea Loarei; asta dacă nenorocul se va pune între turistul neștiutor și vinurile de Focșani. Și unde s-a mai auzit de femei mai pricepute în ale învârtitelor cu brânză de oaie, colaci sau pască?
În ciuda nostalgiilor și regretelor ce succed deja clasicului „Vama Veche nu mai e ce-a fost”, fâșia de Mare Neagră rămâne până în zilele noastre o opțiune la fel ispititoare precum o jună cu gene lungi și bujori în obrăjori. Nu mai e ce-a fost, nu va mai fi ce este, dar nici cea mai colorată imaginație nu poate făuri criticile ce i-ar fi aduse dacă ar fi rămas la fel de 20 de ani încoace. Să lăsăm supărările pe nemilosul timp și să ne bucurăm cum se cade de o porție de calcan și una de rapane proaspăt pescuite din valurile mării, stropite cu o carafă de Panciu (la Cherhana). Și să ne ierte Dumnezeu, dar ce suflet să ai în tine să spui „nu” unei sticle de vin deșertate sub idilice umbreluțe de paie.
La 9 km de Oradea, stațiunea balneară Băile Felix este recomandarea celor pentru cei care vor să se relaxeze cu ape binefăcătoare și cu nămol mineral, cu izvoare a căror temperatură ajunge până la 40-50ºC, permițând băi în aer liber indiferent de vremea de afară. Şi nu trebuie uitat Parcul cu nuferi și lotuși.