REMIN. Si de aceasta data mineritul va fi cel mai mare furnizori de someri. Compania Remin disponibilizeaza pana la finele anului circa 2.305 angajati. Reprezentantii unitatilor miniere din Maramures au inceput sa intocmeasca liste cu salariatii care urmeaza sa plece. „Nu pot sa ii disponibilizeze pe toti odata. Va fi vorba de numai cateva sute pentru inceput. Minerilor le vor fi oferite servicii de preconcediere. Noi speram ca nu vor fi miscari sindicale sau proteste”, a precizat Alexandru Bondrea, directorul Agentiei Judetene de Ocupare si Formare Profesionala.
TRANSGOLD. Pe segmentul exploatare miniera, disponibilizari va face si societatea Transgold, fosta Aurul. Firma, devenita celebra dupa gravul accident ecologic de la Bozanta din 2000, a intrat recent in faliment. Conducerea a hotarat sa puna pe liber 98 de persoane. Acesta este indoar inceputul decaderii. In unitate vor mai ramane aproximativ 50 de angajati, care vor fi si ei disponibilizati in cursul acestui an.
APSA. De saptamana viitoare vor intra in somaj si 317 maramureseni care au muncit in sectorul productiei de piese auto. Ei vor fi concediati de societatea APSA Baia Mare, care nu a reusit sa evite dezastrul economic. Privatizarea nu a salvat societatea, in ciuda faptului ca existau perspective, iar datoriile fata de bugetul de stat au ajuns la un moment dat sa depaseasca 100 de miliarde de lei. Din aceasta cauza, Directia Finantelor Maramures a intitiat procedura de faliment. Angajatii APSA sunt acum in perioada de preconcediere, urmand ca de luni sa isi poata depune dosarele pentru somaj.
MARATEX si TEXEUROKOK. Instanta a decis, joi, ca aceste doua societati sa fie dizolvate. Ceea ce inseamna ca daca nu se va depune recurs in termen de 10 zile, portile fabricilor de confectii vor fi zavorate pentru totdeauna. AJOFM Maramures se pregateste deja sa ii ia in primire pe cei aproape 300 de angajati, pentru ca e mai mult ca sigur ca acestia nu vor mai avea din iunie un loc de munca. „Oamenii nu trebuie sa fie speriati, pentru ca vor beneficia de somaj, chiar daca agentul economic nu este la zi cu contributiile”, a precizat Alexandru Bondre.
CUPROM. Combinatul metalurgic baimarean, fost Phoenix, fost Allied Deals Phoenix, actualmente Cuprom, va ramane cu circa 280 de angjati. Directorii societatii au decis ca e cazul sa faca restrucurari pentru ca activitatea nu mai este rentabila. Ei au intocmit o lista de 97 de persoane care vor fi concediate si care vor lua urma celorlalti care au fost disponibilizati pana acum. Acestea sunt acum in preaviz si urmeaza sa intre in evidentele de somaj dupa data de 15 iunie.
Reprezentantii AJOFM sustin ca dupa aceste concedieri numarul somerilor din Maramures va creste cu doua procente. In conditiile in care nivelul mediu al somajului la nivel de tara este de 5,9%, noi vom ajunge undeva la 7%. Va fi nevoie de zeci de miliarde lunar pentru a-i sustine financiar pe cei 3.500 de maramureseni ramasi fara serviciu. Acestor sume li se vor adauga costurile reconversiei profesionale si, in cazul minerilor, cheltuielile pentru platile compensatorii care se ridica la 200 de milioane pe cap de ortac.
Sursa: Larisa Tivadar