Afirmaţia îi aparţine secretarului general al ARE, Klaus Klipp, care e participă în această săptămână la cursurile Şcolii de Vară alături de alţi zeci oficiali europeni şi de numeroşi tineri dornici să se specializeze în domenii precum managementul proiectelor, activităţile de lobby, jurnalistică sau comunicare.
Klaus Klipp susţine că ARE nu a întocmit un clasament al regiunilor membre din care să reiasă unde se plasează românii în acest moment, dar, din punctul său de vedere, România are un mare potenţial datorită multiculturalităţii şi a nivelului ridicat de educaţie.
Cât despre Maramureş, oficialul european s-a arătat foarte încântat că ARE a ales această locaţie pentru desfăşurarea Şcolii de Vară. ”Nu am avut deloc emoţii atunci când s-a ales această locaţie, iar acum, după primele contacte, pot să spun, la fel ca Joanna Benfield (n.n. secretarul Comitetului Afacerilor Instituţionale din cadrul ARE) este una dintre cele mai reuşite ediţii.”
”Dacă ar fi să fac o comparaţie cu alte regiuni, cred că Maramureşul e clasat chiar bine. Trebuie multă încredere în forţele proprii, pentru că potenţial există, iar trendul pe care se află e unul ascendent”, a mai spus secretarul general al ARE.
Klaus Klipp e de părere că în anii următori ţările din estul Europei le vor face o surpriză vesticilor. ”Se avansează cu mare viteză, iar infrastructura are şanse să devină mai bună decât în vest. Hotelurile foarte bine dotate, sălile de curs arată excepţional. E ceva la care nu te aştepţi venind din vest”, a subliniat el.
Deschiderea oficială a Şcolii de Vară ARE a avut loc duminică seara în piaţa Millenium din Baia Mare. A avut loc un mini-concert, s-au făcut câteva declaraţii oficiale, iar apoi oaspeţii s-au prins cu gazdele într-o horă pe platoul din centrul vechi.
De luni dimineaţa cei peste 200 de participanţi au întrat la cursuri. Le-au fost pregătite seminarii, mese rotunde, workshop-uri cu speakeri renumiţi din Europa, dar şi din România. Evenimentul se derulează pe parcursul unei săptămâni şi are două componente – una adresată seniorilor şi o alta, tinerilor. Tema centrală a discuţiilor o constituie viitorul Europei şi cooperarea regională.
Europenii au plătit până la 700 de euro ca să participe, dar, după prima zi în Baia Mare par foarte încântaţi. Miercuri îi aşteaptă şi o excursie prin judeţ. Vor vedea Cimitirul Vesel, bisericile din lemn, vor merge acasă la meşterii populari şi, nu în ultimul rând, vor fi nuntaşi. Li se pregăteşte o nuntă tradiţională în satul Onceşti unde vor învăţa cum petrec maramureşenii atunci când li se căsătoresc coconii.
Sursa: Larisa Tivadar