100 de Ore de Astronomie este cel mai de amploare eveniment initiat de Uniunea Astronomica Internationala si UNESCO cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009. Pe durata a patru zile si patru nopti, intre 2 si 5 aprilie, oameni din toata lumea, inclusiv locuitorii din Baia Mare si Sighetu Maramtiei, sunt invitati sa participe la observarea cerului printr-un instrument astronomic. Se doreste ca in acest fel sa se creeze cea mai mare retea globala de promovare a astronomiei din istorie, din care va face parte si Maramuresul prin actiunile programate de SARM Sighet si Planetariul Baia Mare.
Deschiderea maratonului va avea loc pe 2 aprilie la Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, gazdele evenimentului fiind Derrick Pitts, purtator de cuvant al Anului International al Astronomiei in SUA si Dr. Paolo Galluzzi, expert recunoscut mondial in studii despre Galileo Galilei.
Cu aceasta ocazie se va expune luneta originala a lui Galilei in cadrul expozitiei „Galileo, Familia De Medici si epoca astronomiei”. Evenimentul va fi transmis in direct pe internet incepand cu ora 19.00, ora Romaniei. Actiunile globale din cadrul maratonului vor cuprinde videoconferinte in direct ale Centrelor Stiintifice, 24 de ore de transmisii live pe internet de la 80 de observatoare de cercetare din toata lumea, un ”star party” de 24 de ore in timpul caruia mii de astronomi vor iesi cu telescoapele in strada, Ziua Soarelui si 100 de Ore de Astronomie Junior.
Romania se afla pe harta maratonului incepand cu capitala si continuand cu orase precum: Arad, Bacau, Baia Mare, Barlad, Botosani, Cluj Napoca, Craiova, Falticeni, Galati, Iasi, Oradea, Petrila, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Sighetu Marmatiei, Suceava, Targoviste, Targu Mures, Tecuci, Timisoara, Tulcea si Vaslui.
Coordonator national al acestui proiect in Romania este Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), care are o filiala si in Sighetu Maramtiei, coordonata de profesorul Sorin Hotea. Prin urmare, un program extrem de bogat de activitati va avea loc in Sighetu Maramatiei, dar si in Baia Mare, la Planetariul Baia Mare, care ii are ca si coordonatori pe profesorii Ioan Bob si Ovidiu Ignat.
Planetariul Baia Mare va fi deschis tuturor vizitatorilor in acesta perioada. Sambata, 4 aprilie, Astroclubul SARM Sighet si Planetariul Baia Mare invita toti baimarenii la observatii prin telescoape. In Sighetu Marmatiei va avea loc o actiune similara a doua zi, adica duminica, 5 aprilie.
Astroclubul SARM Sighet va realiza cu ocazia 100 de ore de astronomie activitati complexe in colaborare cu mai multe institutii: Planetariul Baia Mare, Scoala Dr. Ioan Mihalyi de Apsa Sighet, Colegiul National Dragos Voda Sighet, Liceul Regele Ferdinand Sighet si ziarul electronic eMaramures.ro.
Programul manifestarilor organizate de Astroclubul SARM Sighet
2 aprilie 2009 – ora 19.00: Deschiderea oficiala a manifestarii 100 de ore de astronomie, urmarirea pe internet a evenimentului.
3 aprilie 2009 – ora 12.00: Scoala Dr. Ioan Mihalyi de Apsa, Colegiul National Dragos Voda, Liceul Regele Ferdinand – sesiuni de referate, lucrari, planse, desene, prezentari cu teme astronomice (subiecte de interes general si cateva dedicate Soarelui). Participa cu materiale membrii si colaboratorii SARM Sighet, elevi ai scolilor implicate; asista elevi si profesori din scolile amintite.
3 aprilie 2009 – ora 16.00: Vizionarea pe internet live a transmisiei de la observatoarele din lume.
4 aprilie 2009 – ora 16.00: Planetariul Baia Mare – Actiune comuna SARM Sighet si Planetariul Baia Mare ce va consta in observatii publice si discutii pe teme astronomice pana la miezul noptii. Se vor face observatii la Soare, Luna, Saturn si alte obiecte interesante vizibile din locatia planetariului Baia Mare. Participa membrii si colaboratorii SARM Sighet, personalul Planetariului Baia Mare, elevi ai centrului de excelenta coordonat de prof. Lucian Stoian. Activitate publica
5 aprilie 2009 – Sun Day (Ziua Soarelui) – ora 17.00: Parcul Gradina Morii Sighetu-Marmatiei – Observatii publice la Soare, Luna, Saturn si alte obiecte interesante, prezentare de materiale astronomice, discutii tematice. Participa membrii si colaboratorii SARM Sighet, reprezentanti ai Astromagazin.ro. Activitate publica
Nota – activitatile din 4 si 5 aprilie sunt publice.
Programul manifestarilor organizate la Planetariul Baia Mare in cadrul programului 100 de ore de astronomie
2-5 aprilie 2009 – program de observatii astronomice nocturne (orele: 21.00 – 0.01);
2-5 aprilie 2009 – vizionari filme documentare, vizitarea expozitiilor deschise la planetariu: „Universul in Mileniul III” si „Hubble” (orele : 8.00 – 16.000);
2-5 aprilie 2009 – mini-conferinte pentru grupurile organizate – pe teme astronomice (orele : 8.00 – 16.00);
2-5 aprilie 2009 – reprezentatii la planetariu (orele : 8.00 – 16.00).
Citeste si:
Sursa: eMaramures.ro