Animatie la Planetariul Baia Mare, unde de aseara, 2 aprilie, a inceput cu adevarat numaratoarea celor 100 de Ore de Astronomie. Telescoapele au fost scoase in curte, iar copii, tineri, dar si adulti au putut sa priveasca spre cerul mai putin instelat ca in alte dati, dar spectaculos. Fascinatia a constituit-o planeta Saturn, ale carei inele au fost extrem de vizibile, iar satelitul acestuia, Titan, bine conturat. Chiar si Luna, cu ale ei lanturi muntoase si cratere, au reusit sa starneasca interesul vizitatorilor, care in mod surprinzator chiar au fost in numar destul de mare si care au ascultat atente explicatiile muzeografilor de la Planetariul Baia Mare, Ioan Bob si Ovidiu Ignat.
La observatiile nocturne organizate la planetariu au mai fost prezenti si o multime de copii, adusi de profesorul de matemativa Vasile Pop, care coordoneaza o grupa de astronomie in cadrul Palatului Copiilor din Baia Mare. Acesta a rememorat momentele din copilarie in care venea cu clasa la planetariu, vizite care l-au indrumat sa studieze mai apoi cerul, pentru ca acum sa poata spune cu precizie unde se afla un anume corp ceresc, care este luminozitatea unuia sau altuia, precum si caracteristicile fiecaruia.
Lectia de astronomie nu a fost doar pentru cei mici, ci si pentru cei mari, care au stat pana tarziu in noapte cu ochii pe stele. Actiunea de la Planetariul Baia Mare face parte din seria de manifestari din programul 100 de Ore de Astronomie, cel mai de amploare eveniment initiat de Uniunea Astronomica Internationala si UNESCO cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009 si care a inceput ieri, 2 aprilie.
Pe durata a patru zile si patru nopti, intre 2 si 5 aprilie, oameni din toata lumea, inclusiv locuitorii din Baia Mare si Sighetu Marmatiei, sunt invitati sa participe la observarea cerului printr-un instrument astronomic. Se doreste ca in acest fel sa se creeze cea mai mare retea globala de promovare a astronomiei din istorie, din care va face parte si Maramuresul prin actiunile programate de SARM Sighet si Planetariul Baia Mare.
Cu aceasta ocazie are loc un program extrem de bogat de activitati atat in Sighetu Marmatiei, cat si in Baia Mare, la Planetariul Baia Mare, care este deschis tuturor vizitatorilor in acesta perioada.
Sambata, 4 aprilie, de la ora 16.00 la Planetariul Baia Mare are loc o actiune comuna, in colaborare cu SARM Sighet, care va consta in observatii publice si discutii pe teme astronomice pana la miezul noptii. Se vor face observatii la Soare, Luna, Saturn si alte obiecte interesante vizibile din locatia planetariului Baia Mare.
Citeste si:
Sursa: Meda Muntean