Sute de mii de angajati din serviciul public de sanatate al Marii Britanii (NHS) au incetat lucrul timp de patru ore in ziua de luni pentru a cere o majorare a salariilor. A fost prima greva a acestui serviciu din 1982, din epoca Thatcher, relateaza AFP.
La protest au participat sute de mii de persoane, potrivit UNISON, unul din principalele sindicate ale salariatilor din NHS. La originea sa s-a aflat decizia ministrului sanatatii Jeremy Hunt de a nu da curs recomandarii unui organism independent privind o crestere cu 1% a salariilor.
Ministrul a argumentat ca, in cazul unei mariri, doar anul acesta ar trebui concediati 4.000 de infirmieri, si alti 10.000 anul viitor, argumente minimalizate de sindicate, care evoca performantele economiei britanice, ce ar urma sa inregistreze in acest an o crestere de peste 3%.
NHS, creat in 1948 de guvernul laburist de atunci pentru a garanta un serviciu gratuit tuturor locuitorilor tarii, are in prezent peste 1,2 milioane de angajati, fiind depasit ca efective doar de Armata populara a Chinei, compania de cai ferate a Indiei si reteaua americana de supermarketuri Wal-Mart.
Miscarea de protest desfasurata luni intre orele locale 07.00 si 11.00 (06.00 si 10.00 GMT) nu a afectat serviciile de urgenta si i-a implicat pe toti angajatii NHS din Anglia si Irlanda de Nord, cu exceptia medicilor si dentistilor. Sambata, angajatii din sanatate sunt asteptati sa participe la Londra la un mars in favoarea salariilor, organizat de confederatia sindicala britanica Trade Unions Congress.
Sursa: Agerpres