Guvernul a aprobat o serie de reglementari privind descentralizarea in domeniile sanatatii, politiei locale, tineretului si sportului. Premierul Emil Boc a declarat ca descentralizarea vizeaza conferirea de atributii, prerogative, insotite de resurse financiare, autoritatilor locale pentru a rezolva mai bine problemele cu care se confrunta oamenii.
Premierul a sustinut ca procesul de descentralizare a intrat in linie dreapta, Guvernul aflandu-se in faza elaborarii actelor normative prin care, incepand cu 1 ianuarie 2010, descentralizarea in administratia publica, in sanatate, in sport, in educatie, in cultura, in agricultura sa fie efectiv realizata.
Potrivit lui Boc, in termen de 10 zile vor intra in analiza Guvernului domeniile agricultura, educatie, cultura si munca. ”Ministerele de resort vor prezenta in 10 zile lista actelor normative care vor fi aprobate fie in forma proiectelor de hotarari de Guvern, fie in forma proiectelor de lege, pentru ca si aici descentralizarea sa fie dusa pana la capat. Actele normative sunt in procedura de avizare la ministere, urmand ca in 10 zile acestea sa intre in atentia Guvernului”, a conchis primul-ministru.
Descentralizarea in sanatate
In ceea ce priveste descentralizarea in sanatate, ministrul de resort, Ion Bazac, a anuntat ca Guvernul a aprobat strategia de descentralizare in acest domeniu. El a prezentat principiile descentralizarii – identificarea nivelului de servicii adecvate si accesibile care sa reflecte profilul demografic pentru fiecare judet, transferul deciziei si responsabilitatii cat mai aproape de locul acordarii ingrijirilor medicale si responsabilizarea directa a celor care iau decizii, in special a presedintilor de consilii judetene si primari.
Potrivit lui Bazac, sunt patru categorii de acte normative care vor fi elaborate: legea descentralizarii in sanatate, legea sanatatii publice, hotarari de Guvern privind Institutul National de Sanatate Publica si Institutul National de Medicina Legala.
El a subliniat ca unitatile sanitare, dupa descentralizare, vor fi finantate din trei surse: fondul national de asigurari de sanatate, bugetul de stat, prin bugetul MSP pentru programe nationale de sanatate, si bugetele locale.
Administratia locala va fi obligata sa asigure spitalelor fonduri pentru reparatii curente, capitale, utilitati, consolidari, modernizari, achizitii de obiecte de inventar, echipamente si aparatura, altele decat cele de inalta performanta.
Dupa descentralizare, spitalele judetene vor trece in administrarea consiliilor judetene, cele municipale in administrarea consiliilor municipale, cele rurale in subordinea autoritatilor corespunzatoare, a spus ministrul. ”Vor ramane in subordinea MSP institutele nationale de cercetare, institutele clinice, spitalele regionale si anumite spitale care vor fi declarate de interes national unde se realizeaza acte medicale de inalta performanta”, a completat Bazac.
Prin legea sanatatii publice se vor infiinta consiliile de administratie la nivelul spitalelor. Acestea vor fi alcatuite in marea lor majoritate din trei membri, reprezentand MSP, autoritatile locale si casele de asigurari de sanatate, practic cei trei finantatori.
Exceptie vor face spitalele clinice, spitalele care detin sectii clinice, unde CA va cuprinde si un reprezentant al Universitatilor de Medicina si Farmacie, a mentionat Bazac.
El a amintit ca directorul spitalului va fi numit de autoritatea locala la propunerea CA al spitalului, iar acesta va fi fie medic, fie avocat, inginer sau economist, dar cu studii postuniversitare de trei ani in cadrul Scolii Nationale de Sanatate Publica, ale carui cursuri vor incepe la 1 octombrie.
Cele patru acte normative vor intra in vigoare la 1 septembrie, iar legea descentralizarii in sanatate si legea sanatatii publice vor fi elaborate pana la 1 iulie, urmand sa fie aplicate la inceputul lunii septembrie. Avand in vedere ca bugetul pentru anul viitor se va elabora in luna octombrie, toate liniile bugetare pe care Ministerul Sanatatii le detine, in acest moment, pentru investitii in unitatile sanitare vor fi transferate in noul proiect de buget autoritatilor locale, astfel incat, incepand cu 1 ianuarie, spitalele sa intre in administrarea autoritatilor locale, a explicat Bazac.
El a precizat totodata ca sistemul national de urgenta va mai ramane pentru trei ani in subordinea Ministerului Sanatatii. Prin urmare, sistemele de ambulante, unitatile de primiri urgente, camerele de primiri urgente, precum si personalul care lucreaza in sistemul de urgenta vor fi finantate din bugetul statului.
Descentralizarea in politie
La randul sau, vicepremierul Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor, a precizat ca actul normativ privind infiintarea politiei locale este un proiect important, aratand ca, in Romania, dupa descentralizare, vor activa doua politii, una locala si una nationala.
”Politia locala va avea atributii in ceea ce inseamna apararea ordinii si sigurantei cetateanului in fiecare localitate, in privinta apararii drepturilor si libertatilor persoanelor, in privinta prevenirii si descoperirii infractiunilor. Domeniile in care va actiona politia locala sunt ordinea si linistea publica, precum si paza bunurilor, circulatia pe drumurile publice, disciplina in constructii si afisaj stradal, protectia mediului si gospodarirea localitatilor. Politia locala va actiona de data aceasta cu adevarat in slujba cetateanului si mai ales sub controlul fiecarui cetatean, pentru ca descentralizarea este, in primul rand, in legatura cu cetateanul”, a spus Nica.
El a mentionat ca politia locala va avea un sprijin din partea politiei nationale prin transferarea sau detasarea persoanelor care se vor ocupa de pregatirea actualilor politisti comunitari. Politia comunitara va fi desfiintata.
El a sustinut ca legea este rezultatul unei consultari cu toate structurile asociative, cu personalul de specialitate al Ministerului Administratiei si Internelor, cu Ministerul Finantelor, dar si cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si comisiilor parlamentare de resort.
Descentralizarea in sport si domeniul tineretului
In ceea ce priveste descentralizarea in domeniul tineretului si sportului, ministrul de resort, Monica Iacob-Ridzi, a precizat ca preluarea activitatilor de interes local se va realiza in mod progresiv la solicitarea administratiei publice locale, doar sportul de performanta ramanand la minister.
”Dupa negocierile cu structurile asociative am decis ca ceea ce tine de sportul de performanta sa ramana in administrarea ministerului, urmand sa descentralizam restul activitatii sportive, respectiv de tineret”, a spus aceasta.
Ea a precizat ca, in urma procesului de descentralizare, administrarea activitatii cluburilor sportive municipale se va realiza in functie de modalitatea pe care fiecare autoritate locala o va agrea.
Pana la sfarsitul lunii mai, MTS va transmite autoritatilor locale listele cu tot ceea ce se descentralizeaza si tot pana atunci se va face o centralizare cu ceea ce-si doreste fiecare judet in parte sa preia.
Autoritatile locale care vor dori sa preia cluburi vor trebui sa indeplineasca anumite obligatii – sa mentina destinatia imobilelor pentru desfasurarea activitatilor de educatie fizica si sport si sa faca lucrari de intretinere si modernizare a bazelor sportive preluate.
”Vor trebui sa respecte programul de desfasurare a competitiilor nationale si internationale si sa puna la dispozitia acestor competitii, gratuit, imobilele pe care le-au preluat. Ministerul isi va pastra atributiile de control prin opt inspectorate regionale pe care le vom infiinta”, a conchis Ridzi.
Sursa: Agerpres