Invazia PET-urilor le-a dat mari batai de cap angajatilor de la serviciile de gospodarire a apelor, care au fost chemati sa pescuiasca recipientele de pe apa. S-au facut filtre de “pescari” atat in Salaj, cat si in Maramures si Satu Mare, insa grosul mizeriei a continuat sa coboare.
Alarma din cauza bidoanelor
Acumularea de PET-uri a fost obervata mai intai in localitatea salajeana Rastoci. Joi, in jurul amiezii, autoritatile din judetul vecin au dat alarma. Ele au incercat sa rezolve cu propriile forte problema, dar cand au vazut ca nu razbesc au anuntat serviciile de gospodarire a apelor din Maramures si Satu Mare ca urmeaza sa le intre in judet un val de PET-uri.
In timp ce specialistii justificau fenomenul prin faptul ca a plouat abundent in ultimele zile, iar plasticurile au fost colectate de pe vaile paraielor, martorii relatau ca nu au mai vazut niciodata atata plastic pe Somes. Chiar si angajatii de la Apele Romane au recunoscut ca poluarea nu are precedent.
Misiune periculoasa la Ulmeni
Echipele Serviciului de Gospodarire a Apelor (SGA) Maramures s-au deplasat pentru interventii in orasul Ulmeni, care e apropiat de limita cu Salajul. Seful de sistem al institutiei, Stelian Ivascu, a relatat pentru eMaramures.ro ca raul era intr-adevar acoperit cu PET-uri si ca nu era nicio sansa sa se poata strange toata mizeria de pe apa.
“Am fost in zona garii CFR din Ulmeni si am incercat colectarea lor. Am reusit numai partial sa le strangem pentru ca apele sunt umflate de ploile din ultimele zile si e foarte periculos. Din pacate e foarte greu sa le pescuim. S-a incercat cu bacul, dar riscam sa pierdem oameni la cat de mari sunt valurile”, a spus acesta.
Acumularea de PET-uri ajunge in Tisa
Adjunctul Directiei Apelor Somes-Tisa, Flaviu Radu, a precizat ca acumularea de PET-uri a trecut vineri de Maramures si ca in cursul serii se astepta ca plasticurile sa ajunga la frontiera cu Ungaria, adica sa se verse in Tisa. El nu a negat faptul ca autoritatile maghiare de protectie a mediului ar putea trage la raspundere Romania pentru poluarea produsa.
“Avem echipe pe traseu care colecteaza PET-urile. Volumul lor e mult mai redus fata de ziua de joi. In plus, analizele care s-au facut au dovedit ca nu a fost afectata in niciun fel calitatea apei. Teoretic e posibil un conflict, dar speram ca el sa fie evitat”, a precizat Flaviu Radu pentru eMaramures.ro.
Filtre pentru colectarea mizeriei pe Somes
Nici Stelian Ivascu si nici Flaviu Radu nu au putut preciza sursa exacta a poluarii. Cei doi au afirmat ca singura varianta e aceea ca PET-urile au fost colectate de ape date fiind precipitatiile abundente din ultimele zile. Fenomenul nu s-a produs insa in Maramures, ci in amonte de judetul Salaj.
Reprezentantii SGA au aratat ca, in aceasta vara, au in plan constructia unor sectiuni care sa permita colectarea mizeriei care pluteste pe Somes. Stelian Ivascu e convins insa ca cea mai buna varianta pentru eliminarea deseurilor din plastic e “sa li se dea valoare PET-urilor”. “Amenzile nu merg. Sa se dea un banut acolo si oamenii pe de sate le vor duce sa le rascumpere”, a aratat seful de statie de la SGA.
Sursa: Larisa Tivadar