Vezi VIDEO
Marionete intr-un decor 3D. Asta au putut sa vada copiii si adultii care au ales sa mearga azi, 18 iunie, la spectacolul prezentat pe scena Teatrului de Papusi din Baia Mare. In ultima zi a Festivalului International „Atelier”, Teatrul de Marionete din Arad a adus in fata publicului baimarean o reaprezentatie pentru care toti cei din sala au avut nevoie de ochelari speciali. „Tovarasul de drum”, de Hans Christian Andersen, s-a jucat in varianta 3D, iar personajele principale au fost papusile. Piesa nu a fost insa pe placul tuturor, unele mamici care si-au dus odraslele la teatru criticand spectacolul ca fiind prea dur pentru micuti, avand in vedere ca in foarte multe scene s-a vorbit despre moarte.
„Intr-o tara indepartata, intr-un sat sarac, locuia Johanes, un tanar care si-a pierdut mama si tatal si care, ramanand singur pe lume, hotaraste sa plece in lume sa-si afle norocul”. Aceasta este pe scurt intriga piesei prezentate astazi, 18 iunie, la Teatrul de Papusi din Baia Mare. Ineditul reprezentatiei l-a constitut faptul ca adultii si copiii au avut nevoie de ochelari speciali pe care i-au primit la intrarea in sala, pentru spectacolul a fost unul 3D. Sala teatrului a fost arhiplina, regizorul Radu Dinulescu aratandu-se incantat de publicul numeros venit sa urmareasca piesa.
„Din fericire, ca si la Arad, publicul a fost numeros. Eu stiu dupa numarul de ochelari pe care i-am dat. Sala are 160 de locuri si noi am dat cam 180 de ochelari. Ma bucur ca acest sistem 3D e la moda, la sfarsit vad ca cei care au iesit din sala au fost foarte bucurosi ca a fost o experienta noua, pentru tineri in general, pentru copii e un lucru care-i pasioneaza, le place”, a afirmat regizorul Radu Dinulescu.
In general, spectacolul i-a incantat pe cei mici, dar multi parintii care i-au insotit nu au fost la fel de impresionati. Unele mamici au considerat ca limbajul a fost prea violent pentru copii, vorbindu-se cam mult despre moarte.
„A fost foarte frumos, mi-a placut cum erau papusile si decorul era in 3D”, a remarcat o micuta venita la spectacol.
„Foarte interesant, am remarcat niste elemente moderne pentru teatrul de papusi, inclusiv acest artificiu al proiectiei pe jocul papusilor din spate, ochelarii iar au fost interesanti, desi sunt obositori. Mi s-a parut interesant, dar putin cam prea dur”, a remarcat o mamica.
Regizorul spectacolului, Radu Dinulescu, a raspuns si criticilor venite de la parinti. Acesta a spus ca, intr-adevar, e o productie care se adreseaza copiilor mai mari. Pe de alta parte, Radu Dinulescu motiveaza ca, in general, basmele sunt dure, asa ca n-ar trebui sa mire pe nimeni elementele incluse in acest spectacol.
„Multa lume spune asta, ca ce text dur, e un basm nou si uitam ca in toate basmele din „1001 de nopti” sunt personaje taiate in bucati, cusute, foarte multi morti care invie, se umbla dupa apa care le da viata. In piesa aceasta nu moare nimeni, deci nu e chiar atat de dur. Basmele, in general, sunt mai dure pentru ca se vorbeste despre viata si moarte, dar totul e bine ca se termina cu bine”, a precizat Radu Dinulescu.
Realizarea spectacolului „Tovarasul de drum” a fost posibila datorita unei finantari europene in cadrul programului „Cultura 2007-2013” si se va juca anul acesta la Praga (Cehia), iar anul viitor in Franta, Belgia si Italia.
Sursa: Camelia Tocaci