Marius Daniel Șișu, numit de fostul Guvern, în februarie 2019, președinte interimar al Agenției Naționale a Medicamentului, cu toate că a picat admiterea la Facultatea de Farmacie în iulie 2018, a fost demis joi de ministrul Sănătății, Victor Costache, a confirmat Ministerul Sănătății. Ordinul de demitere a lui Marius Daniel Șișu a fost semnat astăzi de ministrul Sănătății.
Demiterea lui Marius Daniel Șișu de la conducerea ANMDM fusese anunțată inițial pe surse de HotNews.ro. Potrivit surselor HotNews.ro, decizia privind demiterea lui Șișu a fost luată ieri de ministrul Sănătății, Victor Costache, iar Ordinul de demitere a fost semnat astăzi.
Marius Daniel Șișu (36 de ani), până astăzi președintele interimar al Agenției Naționale a Medicamentului, nu a reușit să treacă examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, iar experiența lui în domeniul sănătății se limitează la falimentarea unor mici afaceri cu medicamente, scria în aprilie anul trecut Recorder.ro. În iulie 2018, numele lui apărea pe lista candidaților respinși la examenul de admitere al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, însă instituția de învățământ a șters PDF-ul de pe site. Informația a rămas în căutările din Google, dar link-ul duce către o pagină goală. Șișu a fost evaluat la două probe, unde a luat notele 8.45 și 4.25, potrivit Recorder.ro.
Marius Daniel Șișu a fost numit la conducerea Agenției Naționale a Medicamentului în februarie 2019, după ce Adriana Cotel, o apropiată a lui Darius Vâlcov, a condus timp de 4 luni instituția, fără ca CV-ul ei să fie public, la acea vreme. Nici în comunicatul care a anunțat numirea lui Marius Daniel Șișu, în februarie, la conducerea ANM nu s-a oferit vreo informație despre pregătirea lui profesională.
Agenția Națională a Medicamentului este una dintre cele mai tehnice instituții din domeniul medical și este cea care decide ce medicamente intră sau ies de pe piața din România. De asemenea, Agenția Națională a Medicamentului ar trebui să monitorizeze permanent stocurile de medicamente din țara noastră, în condițiile în care medicamente esențiale lipsesc adesea de pe piața din România.
„Pentru a forța, totuși, intrarea la Facultatea de Farmacie a Universității din Craiova, Marius Daniel Șișu a profitat de o portiță legală care-i permite unui tânăr să devină medicinist fără să dea examenul de admitere. Universitatea din Craiova are alocate câteva locuri pentru studenții străini. Aceștia nu sunt nevoiți să dea examen de admitere, departajarea făcându-se în urma unui concurs de dosare. Regulamentul le permite, însă, și studenților români să aplice pentru aceasta categorie, la grupa cu predare în limba engleză și după achitarea taxelor de școlarizare. La Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, taxa anuală pentru studenții străini este de 5.000 de euro, de trei ori mai mare decât taxa obișnuită pe care o plătesc studenții care nu prind locuri ‘la buget’ „, scriau jurnaliștii de la Recorder.
Într-un răspuns adresat redacției Recorder, Ion Rogoveanu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, confirmă că: „în anul universitar 2013-2014, Șișu Marius Daniel a ocupat un loc cu taxă, destinat cetățenilor din state membre UE și SEE (n.r. – Spațiul Economic European). Ca urmare a nefrecventării activităților obligatorii prevăzute în planul de învățământ, dl. Șișu Marius Daniel a fost exmatriculat în anul 2014”.
Asociația Dăruiește Viață, fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, care construiește din donații și sponsorizări primul spital de oncologie pediatrică din România, a inițiat în iunie anul trecut o petiție online în care cerea demiterea președintelui Agenției Naționale a Medicamentului, Marius Daniel Șișu. Petiția este intitulată „Stop incompetenței care decide soarta noastră medicală!” și este adresată președintelui României, primului ministru și ministrului Sănătății.
„România se confruntă constant, în ultimii 30 de ani, cu crize ale medicamentelor în toate domeniile. De multe ori pacienții sunt nevoiți să-și cumpere singuri medicamentele sau dispozitivele medicale de care au nevoie pentru tratament în spital sau acasă. Medicii și spitalele nu au soluții, iar vina nu este asumată de nimeni. Mai mult, autoritățile responsabile, inclusiv ANMDM, nu caută soluții pentru remedierea situației. ANMDM este direct răspunzătoare pentru accesul la medicamente și dispozitive medicale”, subliniau inițiatorii petiției.
„Profesioniștii din cadrul ANMDM sunt, în prezent, subordonați unei persoane căreia îi lipsește un minimum de competență profesională pentru o funcție cu o asemenea responsabilitate”, se mai arăta în textul petiției.
„Astăzi incompetența decide soarta noastră medicală. Tăcerea și neimplicarea noastră fac victime”, atrăgeau atenția inițiatorii petiției.
Sursa HotNews.ro