Fondatorul Meta, Mark Zuckerberg, a anunțat că va renunța la funcția de factchecking (verificare a faptelor), va reduce cenzura și va recomanda mai mult conținut politic pe platformele sale, Facebook, Instagram și Threads, scrie The Guardian.
Într-un mesaj video publicat marți, Mark Zuckerberg a promis să acorde prioritate libertății de exprimare în urma revenirii lui Donald Trump la Casa Albă și a declarat că, începând din SUA, factchecking-ul va fi înlocuit de community notes, similare cu cele folosite de platforma X.
Community notes, introduse de X, platforma social media deținută de Elon Musk, se bazează pe alți utilizatori care adaugă avertismente și context la postările controversate.
Zuckerberg a declarat că „verificatorii de fapte ai Meta au fost prea părtinitori din punct de vedere politic și au distrus mai multă încredere decât au creat”.
Echipele de moderare a conținutului firmei de tehnologie vor fi mutate din California în Texas, a spus el, recunoscând că modificările aduse modului în care Meta filtrează conținutul înseamnă că „vom detecta mai puține lucruri rele”.
Alături de Trump
Într-o declarație amplă, Zuckerberg a declarat că Meta va „renunța la o serie de restricții pe tema unor subiecte precum imigrația și genul, care sunt pur și simplu în afara discursului principal” și „va colabora cu președintele Trump pentru a răspunde guvernelor din întreaga lume care vizează companiile americane și fac presiuni pentru a cenzura mai mult”.
El a citat Europa ca fiind un loc cu „un număr tot mai mare de legi care instituționalizează cenzura și îngreunează construirea oricărui lucru inovator”.
„Țările din America Latină au tribunale secrete care pot ordona companiilor să dea jos lucruri în liniște”, a mai spus el.
Zuckerberg a încadrat decizia de a scăpa de factcheckers ca un argument în favoarea libertății de exprimare pe care l-a prezentat la Universitatea Georgetown în octombrie 2019. El a declarat că alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie au fost resimțite ca „un punct de cotitură către prioritizarea exprimării”.
Anunțul vine la câteva zile după ce Nick Clegg, fostul vicepremier britanic, a anunțat că se retrage din funcția de președinte al Meta pentru afaceri globale, urmând să fie înlocuit de proeminentul republican Joel Kaplan.