Fostul presedinte al UDMR Marko Bela afirma ca Uniunea nu a renuntat la obiectivul de a infiinta o universitate de stat in limba maghiara, insa „acest lucru nu se realizeaza prin separarea universitatilor existente”, iar la UMF Targu Mures ar trebui „rezolvata problema” in baza legii actuale.
Senatorul UDMR de Mures Marko Bela, fost presedinte al Uniunii, a participat, astazi, 11 mai, la deschiderea celei de-a opta editii a unui concurs destinat elevilor de liceu din unitatile cu predare in limba maghiara, pe care il patroneaza si la care participa aproximativ 250 de elevi din noua judete din Transilvania.
El a afirmat, in discursul sau, ca la concursul interdisciplinar gazduit de Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Targu Mures este prezenta „crema” elevilor care invata in limba maghiara, obiectivul fiind ca, in fiecare an, inca un liceu sa participe la acest concurs.
El a declarat ulterior presei ca, din cele peste 60 de licee cu limba de predare maghiara existente in Romania, incluzandu-le pe cele tehnologice si confesionale, 29 sunt prezente la concurs, care a devenit „o traditie” si „deja are reprezentativitate”, adaugand ca reteaua scolara cu predare in maghiara existenta trebuie „largita”.
Intrebat cand crede ca ar fi realizabil obiectivul Uniunii privind infiintarea unei universitati de stat in limba maghiara, Marko Bela a spus ca nu s-a renuntat la el, insa „acest lucru nu se realizeaza prin separarea universitatilor existente”.
Senatorul a subliniat ca la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures ar trebui „rezolvata problema” infiintarii unei structuri in limba maghiara in baza legii din prezent.
„In acest moment, eu as zice ca in primul rand trebuie sa aplicam legea invatamantului in ceea ce priveste invatamantul universitar, si anume infiintarea de departamente sau facultati cu limba de predare maghiara in cadrul universitatilor existente. Acest lucru s-a facut la Cluj, la Universitatea «Babes-Bolyai», unde in cadrul facultatilor s-au infiintat departamente cu limba de predare maghiara, la fel, aici, in Targu Mures, la Universitatea de Arte, exista o facultate cu limba de predare maghiara. Si in acest moment nu e rezolvata problema la Medicina si Farmacie. Nu s-a renuntat la acest lucru (la infiintarea unei universitati de stat in limba maghiara – n.r.), dar acest lucru nu se realizeaza prin separarea universitatilor existente. Deci vreau sa subliniez acest lucru si nu cred ca ar trebui sa vizam asa ceva. In cadrul universitatilor existente, trebuie sa infiintam acele structuri decizionale prin care cadrele didactice care predau in limba maghiara sa aiba puterea de decizie”, a aratat el.
Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Targu Mures gazduieste, de vineri pana duminica, a opta editie a unui concurs destinat elevilor de liceu din unitatile cu predare in limba maghiara, care se vor infrunta la disciplinele chimie, biologie, geografie, informatica, stiinte sociale si istorie. Concursul este recunoscut de Ministerul Educatiei si, potrivit organizatorilor, rezultatele lui conteaza foarte mult, intrucat ocupantii locurilor I, II si III vor putea intra, fara taxa, la mai multe specializari de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, precum si la Universitatea Sapientia. Aceasta este universitate privata, finantata de Fundatia Sapientia – care primeste bani de la statul ungar – si ofera si locuri bugetate, la facultatile din Targu Mures, Miercurea Ciuc si Cluj-Napoca.
Hotararea de Guvern din martie 2012 privind infiintarea Facultatii de Medicina si Farmacie in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures a fost anulata de Curtea de Apel – instanta care anul trecut suspendase aplicarea acestui act normativ -, decizia nefiind insa definitiva.
Hotararea de Guvern 230 din martie 2012 prevedea infiintarea unei noi facultati in cadrul UMF Targu Mures, cu programe in limbile romana, maghiara si engleza.
Sursa: Mediafax