O coloana de jurnalisti din mass-media locala s-a pus in miscare la orele amiezii din fata tipografiei, strabatand in tacere bulevardul Bucuresti, iar apoi strada 22 decembrie – cu un popas in fata sediului IPJ Maramures. Protestatarii s-au indreptat pe strada 1 Mai – unde se afla sediul Parchetului Maramures, dupa care au coborat spre Palatul Administrativ, unde au inmanat o scrisoare deschisa prefectului Gyongyike Bondi.
Procesiune de-a lungul orasului
Reprezentantii presei, colegi de redactie ai lui Dan Parcalab care purtau tricouri cu mesajul ”Nu ne puteti ucide”, ziaristi de la cotidianele si saptamanalele locale, precum si de la posturile de televiziune si radio, au purtat pancarte pe care se puteau citi ”Eliberati-l pe Dan Parcalab”, ”Justitia vrea sange”, ”Presa nu e libera”.
Procesiunea a fost urmarita cu retinere de baimareni, care nu au indraznit sa se alature actiunii de protest a jurnalistilor. Multi dintre ei stiau ca marsul se organizeaza pentru sustinerea directorului de la Gazeta de Maramures, altii intrebau in stanga si in dreapta ce se intampla si cine sunt oamenii din mijlocul strazii.
Actiunea de protest de marti, 16 ianuarie, este fara precedent in Maramures, pentru ca niciodata pana acum reprezentantii mass-media nu au recurs la asemenea modalitati de exprimare pentru a-si prezenta pozitia fata de problemele unuia dintre colegii lor.
Apel la solidaritate pentru salvarea presei
Singurul oficial al judetului pe care l-au intalnit jurnalistii protestatari a fost prefectul Gyongyike Bondi, caruia i-a fost inmanata o scrisoare deschisa pe care, de altfel, Marian Ilea – editorul sef al cotidianului Glasul Maramuresului – a citit-o public chiar de pe treptele Palatului Administrativ.
In scrisoare este condamnat modul in care a fost arestat Dan Parcalab, precizandu-se ca arestarea s-a facut cu incalcarea procedurilor penale, si s-a aratat ca ”jurnalistii maramureseni au constatat cu surprindere ca sunt tinta indirecta a unei forme de agresiune nejustificata in raport cu demersurile de presa; ca s-a creat un precedent periculos cu repercusiuni asupra dreptului constitutional al libertatii de exprimare, in raport cu drepturile constitutionale la petitie ale potentatilor vremii si care beneficiaza, in caz de cercetare, de un tratament preferential, nefiind cercetati in stare de arest desi infractiunile retinute in sarcina lor depasesc cu mult gravitatea celor de care este invinuit Dan Parcalab”.
Ziarist sighetean in greva foamei
Un grup de jurnalisti s-a intalnit cu reprezentantul guvernului in Maramures si i-a cerut sa ii sustina, aratand ca nu se doreste decat ”o solidaritate pentru respectarea drepturilor si libertatilor constitutionale, a egalitatii in fata justitiei fara discriminari de ordin social si economic”.
Grupul de initiativa pentru constituirea Asociatiei Presei Maramuresene, reprezentat de Marian Ilea, Nicolae Teremtus, Ioan Botis, Claudiu Florescu, Liviu Bala si Ioan Romeo Rosiianu, a aratat ca directorul de la Gazeta de Maramures trebuie cercetat in stare de libertate.
Prefectul a fost informat de sigheteanul Vasile Tivadar, care scrie la publicatia Radical, ca a intrat, de luni de la ora 18.00, in greva foamei, forma de protest la care nu va renunta pana la eliberarea lui Dan Parcalab. Directorul de la Gazeta de Maramures refuza si el hrana din dimineata zilei de luni, pe blogul sau aratand ca doreste astfel sa ia pozitie fata de nedreptatile la care este supus.
Memoriul jurnalistilor este trimis premierului
”Trebuie sa remarc, in primul rand, si sa va felicit pentru modul elegant si civilizat de desfasurare a acestui mars de solidaritate al jurnalistilor maramureseni. Din punctul meu de vedere, va asigur ca am sa intreprind toate demersurile necesare pentru a remite memoriul dumneavoastra la Guvernul Romaniei”, a declarat prefectul reprezentantilor protestatarilor.
Gyongyike Bondi a dispus ca memoriul depus de jurnalistii maramureseni sa fie inaintat, miercuri dimineata, premierului Calin Popescu-Tariceanu, ministrului administratiei Vasile Blaga si a celui de la justitie, Monica Macovei.
Petitie online pentru eliberarea lui Dan Parcalab
Cei care doresc sa sustina cercetarea in stare de libertate a directorului de la Gazeta de Maramures pot sa subscrie pe internet. La adresa web: www.PetitionOnline.com/45tyt67/petition.html, toti cei care sunt de parere ca Dan Parcalab nu este un pericol public au posibilitatea solidarizeze la cauza jurnalistilor maramureseni.
Peste 100 de persoane au semnat petitia pana marti, 16 ianuarie, printre acestea numarandu-se colegii lui Dan Parcalab de la Gazeta de Maramures, dar si reprezentanti ai societatii civile din Romania, Franta si Statele Unite. Petitia a ajuns si in atentia Comisiei Europene si Congresului SUA.
Sursa: Meda Muntean