Moartea tânărului pădurar din Maramureş, executat în timp ce încerca să oprească nişte hoţi de lemne, îi scoate pe români în stradă. Mii de oameni au protestat astăzi în mai multe oraşe faţă de modul în care autorităţile tratează acest caz. Se fac două săptămâni de când bărbatul a fost ucis, criminalii nu au fost prinşi, iar ancheta bate pasul pe loc.
Oamenii cer şi drepturi sporite pentru angajaţii care apără pădurea cu mâinile goale şi cu preţul vieţii. Şase pădurari au fost ucişi în ultimii doi ani în România şi sute – agresaţi de hoţii de lemne. Pentru ultima victimă – un tânăr tată din Maramureş – nu s-au găsit nici acum vinovaţi, la peste trei săptămâni de când bărbatul a fost executat în stil mafiot.
În Piața Universității s-au strâns, duminică seara, în jur de 1.000 de oameni care au participat la Marșul pentru Păduri. Acțiunea a fost organizată după ce, luna trecută, un pădurar a fost ucis în timp ce intervenea la un furt de materiale lemnoase.
La București, s-a ținut un moment de reculegere în memoria celor șase pădurari uciși de hoții de lemne în ultimii doi ani. Ultimul caz este cel din urmă cu doar câteva săptămâni. Liviu Pop a fost ucis în Maramureș, de hoții de lemne. Bărbatul a fost împușcat și avea semne de agresiune pe corp. Niciun suspect nu a fost arestat în acest caz. Cazul său a ajuns și în presa internațională.
Marșuri similare de protest au avut loc și la Cluj-Napoca, Brașov, Iași, Bistrița, Timișoara și Oradea.
La Cluj-Napoca s-au strâns în jur de 400 de persoane pe Bulevardul Eroilor și au ținut un moment de reculegere în memoria pădurarilor uciși la datorie.
La Brașov, 500 de participanți au cerut oprirea defrișărilor, iar la Iași, 200 de participanți la miting au scandat împotriva tăierilor ilegale. Printre protestatarii de la Iași s-a aflat și ministrul propus la Mediu, Costel Alexe. ”Este de datoria fiecăruia dintre noi să tragem un semnal de alarmă”, a spus Costel Alexe, conform Mediafax.
La Bucureşti, din Piața Universității au plecat în marș spre ministerul Apelor și Pădurilor aproximativ 1.000 de protestatari . Îmbrăcați în costume de animale și purtând pancarte, protestatarii au scandat lozinci gen: ”Vrem SUMAL (n.r. – Sistem Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase), nu lemn ilegal”, ”Pădurea noastră nu e marfa voastră”, ”Păduri seculare, nu tăieri barbare” sau ”mama natură este mama tuturor”. La acest marș au participat, printre alții, actrițele Daniela Nane și Oana Pellea.
Foto Facebook / Greenpeace