Salariati ai companiei miniere Remin, ai uzinei metalurgice Romplumb si societatii private Cuprom au participat impreuna la un miting pentru a demonstra ca inca mai sunt o forta, dar si pentru a atrage atentia asupra impactului negativ pe care l-ar avea intreruperea activitatii de extractie atat in plan economic, cat si social.
Mitingul, inceput la orele amiezii, a fost acompaniat de fanfara Minei Baiut, care nu si-a dat duhul odata cu restructurarea companiei miniere, si care a insotit manifestantii doar cu marsuri funebre pentru a fi in ton cu starea psihica a acestora. Salariatii spun ca in lipsa unui sprijin financiar rapid din partea guvernului, mineritul din Maramures isi va da obstescul sfarsit.
Protestatarii au incercat sa atraga atentia autoritatilor asupra problemelor cu care se confrunta si au cerut acestora sa ii sprijine la nivel central. Sindicalistii baimareni, afiliati la Cartel Alfa Maramures, au fost sustinuti de colegi de-ai lor de la Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului si de cei de la Compania Nationala a Sarii.
La actiune a luat parte si vicepresedintele la nivel national al Cartel Alfa, Romulus Nita. El le-ar putea fi gazda in viitorul apropiat sindicalistilor maramureseni, pentru ca acestia au amenintat ca vor organiza un miting si in fata sediului guvernului daca nu vor primi rapid sprijin de la stat.
Liderul Cartel Alfa Maramures, Gheorghe Pasca, a declarat ca se doreste obtinerea finantarii de la guvern pentru a preveni si alte disponibilizari colective. Impreuna cu ceilalti lideri de sindicat, el a inmanat prefectului inca un memoriu care contine aceleasi revendicari de pana acum, adica reluarea activitatii la Remin, reesalonarea datoriilor la Electrica, precum si asigurarea de fonduri pentru lucrarile de securizare, conservare si inchidere a minelor.
Revendicarilor salariatilor de la Remin li s-au adaugat cele de la Romplumb, sindicalistii uzinei metalurgice precizand ca au nevoie in continuare de ajutorul statului pentru finaliarea investitiilor de retehnologizare. Ana Sarga, lider de sindicat la societatea din Ferneziu, a spus ca se fac eforturi pentru imbunatatirea conditiilor de mediu, iar acest lucru trebuie apreciat. Nu aceeasi parere au insa si specialistii de la mediu, care au aratat o crestere a cantitatilor de noxe in Baia Mare, inclusiv la indicatorul plumb.
Sindicalistii au declarat ca se poate ajunge la proteste si mai radicale, inclusiv la blocari ale minerilor in subteran in cazul in care problemele economice de la Remin Baia Mare nu se vor solutiona cu rapiditate.
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult