In dimineata zilei de 24 decembrie 2007, planeta Marte va fi ocultata de catre satelitul natural al Pamantului, Luna. Astfel pentru o perioada de aproximativ 30 de minute planeta Marte va disparea de pe cer. Fenomenul se va produce in jurul orei 6 deasupra orizontului vestic si poate fi observat si cu ochiul liber.
In acest an au avut loc mai multe ocultatii in care Luna a acoperit planete ale sistemului solar. Este vorba despre planetele Saturn si Venus.
Un alt eveniment astronomic este intrarea in opozitie a lui Marte. Chiar in ziua in care are loc si ocultatia cu Luna, ”planeta rosie” se va afla la opozitie. Astfel momentul exact al opozitiei lui Marte din anul 2007 este 24 decembrie, ora 21.43. Distanta dintre Pamant si planeta Marte la acel moment va fi de 88.69 milioane km. Planeta va ajunge la stralucirea maxima (m= -1.6) si la diametrul aparent maxim: 15.88".
Cu instrumente mari (peste 150 mm) si la grosismente mari (peste 100x), in conditii de stabilitate ale atmosferei pe suprafata planetei se pot observa detalii impresionante. Totusi, diametrul planetei este mic si este destul de dificil sa admiri planeta Marte la adevarata ei frumusete printr-un telescop. Oricum acest lucru trebuie incercat !
Zilele trecute, mai exact in 22 decembrie a fost si solstitiul de iarna, acesta avand loc la ora 8.08, ora de iarna a Romaniei.
Acest punct este cel mai sudic punct al traiectoriei Soarelui pe bolta cereasca. Astfel Soarele atinge declinatia de 23°27′ S, iar in emisfera nordica se produc cea mai lunga noapte si cea mai scurta zi a anului. In emisfera sudica totul se produce invers. In aceasta zi Soarele a rasarit si a apus in punctele cele mai sudice posibile pentru o locatie anume. La amiaza altitudinea Soarelui este, de asemenea, cea mai mica din intreg anul.
Dupa acest moment Soarele isi va incepe drumul spre nord care va continua pana la solstitiul de vara din iunie.
Sursa: Sorin Hotea