Timp binecuvântat a sosit iar în Maramureșul voievodal, Praznicul ,,Adormirii Maicii Domnului”, o sărbătoare mult cinstită de creștinii ortodocși din Țara Maramureșului și din Transilvania.
Praznicul ,,Adormirii Maicii Domnului” este unul dintre cele mai îndrăgite sărbători de credincioșii ortodocși români, mai ales datorită evlaviei deosebite a românilor față de Născătoarea de Dumnezeu. Ca în fiecare an, Mănăstirea Moisei își deschide porțile pentru a-i primi pe credincioșii care și-au făcut un obicei creștin, și anume acela de a cinsti acest praznic prin participarea la slujbele speciale cu ocazia hramului.
Mănăstirea Moisei este așezată la poalele vârfului Pietrosul Rodnei. Cu viață de obște încă din sec. al XV-lea, mulți își găsesc liniștea atât datorită programului liturgic zilnic, cât și datorită bisericii de lemn care datează încă din 1599.
Hramul Mănăstirii Moisei din 15 august este un prilej pentru cei prezenți de a primi binecuvântare de la Episcopul locului. Încă din anul 1672, atunci când Mănăstirea Moisei a fost sfințită de către Sfăntul Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care deținea atunci și titlul de Episcop al Maramureșului și din anul 1690, când Sfântul Iosif din Maramureș care a ținut sobor la Mănăstirea Moisei, ierarhii ținutului maramureșean au o legătura duhovnicească cu Mănăstirea Moisei.
Locul, biserica de lemn, biserica de zid, slujbele, mulțimea de credincioși dar și procesiunile specifice Mănăstirii Moisei sunt un fenomen aparte pentru Mănăstirea Moisei. Grupuri de tineri îmbrăcați în straie populare, cu prapori, intonând pricesne închinate Maicii Domnului, vin pe jos la mănăstire, înconjoară cele două biserici de trei ori, se închină la icoane și apoi se așează la loc de odihnă pentru a asculta cu evlavie slujbele hramului.
„Avem aleasa bucurie de a vă invita să fiți în mijlocul nostru, la hramul mănăstirii, care va fi binecuvântat de PS Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, în perioada 14-15 august. Vă așteptăm cu frățească dragoste!” – transmite Stareț Arhim. Teofil Pop.
Iată programul:
14 august
18.00 – Slujba Vecerniei cu Litie;
22.00 – Privegherea cu prohodul Maicii Domnului, urmate de Dezlegările Sfântului Vasile cel Mare.
15 august
02.30 – Sfânta Liturghie în limba ucraineană;
04.00 – Sfânta Liturghie cu împărtășirea credincioșilor;
06.00 – Sfințirea apei;
07.00 – Taina Sfântului Maslu;
08.00 – Parastasul pentru cei adormiți;
09.30 – Sfânta Liturghie Arhierească.