Vezi VIDEO
Martisoare realizate din ceramica, lemn, textile, dar si din materiale reciclabile, pot fi admirate si achizitionate, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare, de cei care doresc sa ofere celor dragi un dar deosebit. Micile atentii, adevarate opere de arta in miniatura, poarta semnatura a 18 artisti din Maramures si Iasi si reprezinta, la fel ca si la editiile precedente, o replica la kitsch-urile care au invadat piata romaneasca.
Ca in fiecare an, baimarenii in cautare de martisoare speciale care se apropie de ceea se inseamna autentic, traditional romanesc, au posibilitatea sa viziteze Targul de Martisoare organizat de Ileana Horoba – Danci. Artista le-a pregatit, si in editia din acest an, martisoare, dar si mici suveniruri, create manual de 18 artisti de renume din tara.
“Martisorul e suta la suta romanesc. E o traditie a noastra a romanilor si tot ce gasim pe tarabe e made in China, made in Taiwan. Asta e unul dintre motivele cele mai importante pentru care ar trebui sa optam pentru un martisor de la acest targ. Trebuie sa dam si o sansa artistilor nostril, pentru ca multi dintre ei, sa nu exagerez, sunt muritori de foame desi fac lucruri extraordinare. E un foarte mare pacat. Noi, romanii, ar trebui sa ne apreciem valorile si apoi restul”, a motivat Ileana Horoba – Danci, organizatoarea targului.
Targul cuprinde martisoare de colectie create din diferite materiale, de la cele clasice pana la cele reciclabile. De asemenea, pot si achizionate portelanuri, cutii pentru bijuterii, accesorii unicat sau chiar obiecte decorative care au la baza lavanda.
“Anul acesta am ales ca tema ceaiul pentru ca atunci cand lucram cu partenera mea, Carmen ea spunea «Escape with tea – Evadeaza cu ceai», asa ca avem ceainice, cani pentru ceai, tablouase cu motive sau slogane inspirate din lumea ceaiului, toate impachetate in tuburi de hartie igienica”, a spus Raluca Ocean, artist plastic.
“Toate sunt realizate din gips, pictate manual, dupa care sunt finisate cu lac.
Preturile sunt destul de accesibile incepand de la 4 lei pana la 20 de lei. Cele mai scumpe sunt brosele dar martisoarele ajung sa fie la preturi chiar convenabile”, a adaugat Carmen Marginas, artist plastic.
Targul de Martisoare poate fi vizitat in perioada 27 febrauarie – 2 martie, interval in care se desfasoara si concursul ”Regaseste Martisorul”, cu premii oferite de sponsorul principal al targului.
Sursa: Diana Grad