Vezi VIDEO
Timp de aproape trei decenii, in minele din Maramures a lucrat o brigada formata exclusiv din fosti detinuti politici care si-au ispasit pedeapsa in lagarul de munca fortata de la Mina Cavnic. Printre cei obligati de regimul comunist sa-si continue pedeapsa, chiar si dupa ispasirea condamnarii, era si fostul ministru al Minelor de pe vremea regalitatii, care, din cauza varstei, era angajat pe postul de… ajutor de miner.
Desi mineritul maramuresean a devenit istorie, acesta continua sa-si dezvaluie secretele chiar si la cinci ani de la inchiderea tuturor minelor din judet, decizie impusa de Uniunea Europeana si pusa in practica de Guvernul Romaniei in 1 ianuarie 2007.
Un fost detinut politic a dezvaluit ca, incepand din anii ’60, una dintre brigazile miniere care a activat in Maramures pana in 1989 era formata exclusiv din fosti detinuti politici, care au invatat mineritul in timpul anilor de detentie petrecuti in lagarul de munca de la mina de plumb din Cavnic.
„Aceasta brigada, care a fost formata de mine, de Buxbaum, de Mircea Buteanu, de Voisa Fila, de Peloc, de Chis – toti au murit -, a batut toate recordurile. De ce? Fiindca eram saraci si ne-a trebuit bani. si am lucrat mai modern, cu cap. In mina, ne-au poreclit: „Brigada domnilor”. Ca noi vorbeam cu „domnul”, nu vorbeam cu „tovarase”, a declarat Milan Tieregan, fost detinut politic.
Fostul detinut politic Milan Tieregan, originar din Becicherecul Mic (jud. Timis), a explicat si motivul pentru care, dupa ce oponentii regimului comunist si-au ispasit condamnarea, au fost nevoiti, ca o ironie a sortii, sa continue sa lucreze in minele din Maramures.
„In Timisoara erau pe atunci 64 de fabrici, insa oriunde m-am dus, imi spuneau: „Vino poimaine”, „Vino peste o saptamana”, „Deocamdata nu avem”… Si asa ca am revenit in Maramures, sa lucrez tot in mina. Asta mi-a fost soarta”, a spus fostul detinut politic.
In „Brigada domnilor”, formata din fosti detinuti politici, a lucrat si fostul ministru al Minelor din anii ’40. In pofida pregatirii pe care o avea in domeniul mineritului, din cauza varstei inaintate, care nu-i permitea sa manevreze perforatorul rusesc, greu de aproape 50 de kilograme, fostul ministru a fost angajat pe postul de ajutor de minier.
„Mie mi-a fost ajutor fostul ministru al Minelor. El m-a invatat pe mine minerit. Imi spunea unde sa prind gaura, unde e moale roca, m-a invatat si geologie… Bujovici se numea fostul ministru al Minelor in timpul Romaniei vechi, de dinainte de a veni comunistii”, a marturisit Tieregan.
In Maramures au existat trei colonii de munca fortata, la Cavnic, Nistru si Baia Sprie, cunoscute sub denumirea „Triunghiul mortii”. Milan Tieregan a fost condamnat la cinci ani munca silnica in Mina Cavnic, in perioada 1951-1956. In acea perioada, in lagarul din Cavnic erau incarcerate 450 de persoane. Fara pregatire de specialitate si cu utilaje empirice, detinutii politici erau obligati sa realizeze o norma inumana: 7 tone de minereu pe schimb.
„Am ramas singur, toti o murit, saracii… Datorita acestei munci istovitoare si mancarea proasta. Imediat ai fost atacat de silicoza… si aceasta silicoza avansa…”, a mai spus Tieregan, fostul ortac din „Brigada domnilor”.
Sursa: Catalin Vischi