Fostul ciclist american Lance Armstrong a recunoscut ca s-a dopat si a trisat in cariera sa si nu putea castiga altfel de 7 ori Turul Frantei, relateaza agentia Reuters. Texanul s-a confesat intr-un interviu difuzat joi cu celebra realizatoare Oprah Winfrey, inregistrat la casa lui din Austin, fara a intra, insa, in detalii despre dopajul sistematic si organizat. El a raspuns scurt si sec cu da, la mai multe intrebari privind substantele dopante pe care le-a folosit, precum eritropoietina (EPO), hormoni umani de crestere si transfuzii sangvine.
Armstrong a dat un raspuns ambiguu la intrebarea de ce a mintit mereu asupra acestui subiect. ”Nu stiu daca am un raspuns bun. Acum e prea tarziu, probabil pentru cei mai multi, si este vina mea. Am vazut aceasta situatie ca o mare minciuna si am repetat-o de multe ori”. Un supravietuitor de cancer, care a inspirat milioane de oameni cu o cariera de poveste, Armstrong a precizat ca nu crede ca ar fi putut obtine acele succese din Turul Frantei fara sa incalce regulile din cauza culturii dopajului din ciclism. ”Nu eu am inventat aceasta cultura a dopajului, dar nici nu am incercat s-o opresc. Este greu de vorbit despre asta si nu vreau sa acuz pe nimeni. Sunt aici sa-mi recunosc greselile”.
Fostul ciclist a precizat ca ultima oara cand s-a dopat a fost in 2005, cand castiga al 7-lea sau Tur al Frantei, iar dupa revenirea din 2009 nu a mai utilizat substante interzise. ”Nu am privit conceptul de a trisa pentru a avea un avantaj. Nu am gandit in acest mod, l-am vazut ca pe un nivel de concurenta pe teren”.
Armstrong, 41 ani, a negat ca un test al sau pozitiv din 2001 a fost acoperit de oficialii UCI. ”Povestea nu este adevarata. Nu a existat niciun test pozitiv. Nicio plata catre laborator. UCI nu a facut sa dispara acel test si eu nu sunt fan UCI”. Fostul lider al echipei US Postal a admis ca a dorit sa faca o donatie catre UCI, dar nu pentru a ascunde testul pozitiv din Turul Elvetiei 2001, ci la solicitarea forului international.
Cu aceste dezvaluiri, americanul a declansat o serie de actiuni in instanta din partea mai multor sponsori si parteneri care vor sa-si recupereze banii investiti, plus alte actiuni legale impotriva sa din partea guuvernului american.
Sursa: Agerpres