Vezi VIDEO
Atentie la bucatele de pe masa de Pasti! Moderatie este cuvantul de ordine atunci cand vorba despre bunatatile pe care le vom pune pe masa in acest sfarsit de saptamana. Medicii ne sfatuiesc sa fim cumpatati, atat cu mancarea cat si cu bautura, pentru a evita sa ne petrecem Pastile pe patul de spital. Antispasticele si medicamentele pentru reglarea digestiei pot fi o varianta de urgenta, insa administrarea lor trebuie sa fie facuta doar la indicatiile si sfatul specialistilor.
Friptura si drobul de miel, ouale rosii si vinul baut peste masura ne pot da batai de cap in aceasta perioada. Cele mai vulnerabile categorii sunt copiii, oamenii in varsta si cei care sufera de boli cronice. Acestia trebuie sa fie atenti la fiecare bucata de carne sau de prajitura pe care o mananca, mai ales daca au probleme de sanatate si trebuie sa tina un anume regim.
“Ca in fiecare an, trebuie sa venim cu rugaminti catre pacientii nostri, sa aiba grija ce mananca. Cuvantul de ordine ar trebui sa fie moderatie. Asta inseamna ca mancam de toate, dar din fiecare cate putin, nu mult. Daca avem oua rosii nu inseamna ca trebuie sa mancam 10 odata, unul este destul, daca avem drob de miel nu inseamna ca trebuie sa ne infruptam cu jumatate din bucata aceea. Putin din fiecare, putina fruptura, putina cioarba de miel. Toate acestea fac bine organismului. Dar daca mancati prea mult, daca consumati alcool in cantitati prea mari veti deveni clientii nostri, ai medicilor de familie, ai medicilor de la urgenta. In plus, trebuie sa va ganditi foarte serios ca pancreatita, colecistita, gastrita, toate sunt la ordinea zilei in aceasta perioada”, a declarat medicul de familie Gheorghe Lascu.
Mai mult decat atat, specialistii spun ca trebuie sa renuntam la prostul obicei de a pastra cosuletul cu oua rosii si platoul cu prajituri pe masa din sufragerie.
“Trebuie sa aveti grija ca toate produsele sa fie proaspete. Ouale rosii nu trebuie tinute pe masa din sufragerie, ci in frigider, pentru ca riscul sa se strice este foarte mare. Daca ouale rosii nu au fost consumate in primele 2-3 zile, ele trebuie aruncate. Puteti sa le pastrati, eventual ca forma de decor, dar in rest aruncati-le”, a adaugat Gheorghe Lascu.
Medicamentele recomandate sunt antispasticele si cele care regleaza indigestia, dar specialistii nu recomanda abuzul de pastile si spun ca inca de la primele simptome, precum greturile, varsaturile si starile de ameteala, este bine sa ne prezentam la medic.
Sursa: Tania Purcaru