Vezi VIDEO
Criza financiara pare sa nu fie resimtita de unii maramureseni, amatori de masini cu multi cai putere. Numai in cursul anului trecut, potrivit statisticii Serviciului de Permise Auto si Inmatriculari Maramures, cateva sute de masini de lux au fost achizitionate la nivelul judetului, numarul acestora fiind un record pentru ultimii ani, mai cu seama ca recesiunea nu a trecut inca.
Cel mai scump bolid achizitionat in cursul anului 2012 in Maramures l-a costat pe proprietar nu mai putin de 80.000 de euro. Printre preferintele maramuresenilor care vor sa conduca masini de lux se numara marci ca Porsche, BMW si Audi, iar una dintre cauzele care au dus la cresterea achizitiilor de masini noi, este, potrivit specialistilor, programul Rabla, care le ofera posesorilor de masini sa isi schimbe vechiul autoturism pe unul nou, la un pret ceva mai ieftin.
„La nivelul judetului Maramures, pot sa spun ca s-a inregistrat o crestere in privinta masinilor de lux, comparativ cu alti ani, chiar daca exista o anumita criza financiara. Totusi, aceasta poate fi pusa si pe seama acelui program bine-cunoscut, Rabla”, a declarat Florin Sironka, sef Serviciu Public Regim Permise de Conducere si Inmatriculare.
Daca pentru masinile cu preturi cuprinse intre 10.000 si 15.000 de euro, voucherul primit prin programul Rabla poate reprezenta un punct de pornire in achizitionarea unui autoturism, nu acelasi lucru se poate spune despre cei care sunt dispusi sa scoata din buzunar cateva zeci de mii de euro pentru un bolid cu multi cai putere, care atrage toate privirile. Un astfel de exemplar a fost achizitionat anul trecut in Maramures, valoarea acestuia fiind de 80.000 de euro.
„Pot sa va spun de un Porsche Panamera, care avea valoarea de factura de 80.000 de euro, ca a fost cea mai scumpa masina achizitionata anul trecut, iar cele mai frecvente si cu preturi mari sunt BMW-urile X6, a caror valoare se ridica intre 50.000 si 55.000 de euro”, a explicat Florin Sironka, sef Serviciu Public Regim Permise de Conducere si Inmatriculare.
Cei mai multi astfel de bolizi sunt achizitionati de baimareni, borseni si sigheteni, majoritatea acestora venind cu bani castigati din strainatate sau din diferite afaceri.
Sursa: Anca Popescu Glodan