Vezi VIDEO
Angajatii serviciilor de prim-ajutor din Maramures trebuie sa faca zilnic sacrificii numai de ei stiute pentru a putea actiona in conditii optime la interventiile la care sunt solicitati. Problemele nu sunt generate de numarul mic de angajati din sistem, ci de deficitul de masini din fiecare statie de la nivelul judetului. Reprezentantii Ministerului Sanatatii nu sunt nici ei straini de aceste probleme si au promis ca vor dota judetul cu mai multe autospeciale, mai ales ca la nivel national exista in derulare un astfel de program.
Lipsurile autoturismelor din sistem sunt resimtite cel mai mult in momentul in care una dintre masini se afla in service, pentru ca aceea trebuie automat inlocuita de o alta. In aceasta situatie problematica se afla atat serviciul SMURD, unde singura masina de Terapie Intensiva Mobila din judet este in service, cat si serviciul de Ambulanta, care asteapta de doua saptamani sa primeasca masinile aflate la reparat.
„Problema majora este faptul ca nu avem o masina de terapie intensiva la schimb. Ca sa ne desfasuram totusi activitatea si sa nu ramana Baia Mare si judetul descoperit, o sa transformam o masina, care din pacate este mult mai mica, si este oarecum improprie, pentru masina de terapie intensiva. Din pacate, asta este singura solutie pe care am gasit-o”, a declarat Dan Roman, medic-sef UPU din cadrul Spitalul Judetean de Urgenta Baia Mare.
Ceva mai norocosi sunt angajatii Serviciului Judetean de Ambulanta, la nivelul judetului fiind 40 de ambulante: 20 de ambulante de urgenta, care deservesc urgentele medico-chirurgicale si 20 de masini destinate transportului pacientilor dializati. Totodata, acestia detin masini de rezerva atat la statia din Baia Mare, cat si in substatiile din Sighet si Viseu, insa din cauza volumului mare de munca si pentru ca masinele sunt uzate suplimentar prin interventiile contra-cronometru, frecvent, acestea trebuie duse des in service.
„Sunt ambulante de rezerva, dar nu la nivelul fiecarei substatii din judet. Daca una dintre ambulantele de urgenta se defecteaza atunci apar probleme si la noi pentru ca automat trebuie sa trimitem ambulanta de rezerva din Baia Mare, pana se repara ambulanta respectiva. Si la momentul actual avem doua ambulante in service, de mai bine de doua saptamani”, a explicat directorul medical al Serviciului Judetean de Ambulanta, Zoltan Balko.
Mai multe cereri au fost trimise din Maramures spre Ministerul Sanatatii pentru suplimentarea numarului de masini de Ambulanta si SMURD. Trei autospeciale au ajuns anul trecut la Serviciul Judetean de Ambulanta, cu toate acestea, conducerea serviciului arata ca mai exista cateva autoturisme din parcul auto care ar trebui scoase din uz. Solicitari au facut si cei de la SMURD, insa pana in prezent nu a fost trimisa nicio autoutilitara, inafara celor primite printr-un program cu finantare europeana.
Sursa: Anca Popescu Glodan