Chiar de Ziua internationala a libertatii presei, in Romania a fost lansat un proiect menit sa creasca transparenta organizatiilor si companiilor cu activitate in mass-media. Initiatorii doresc sa contribuie astfel la curatarea acestui mediu, prin mediatizarea actionarilor firmelor editoare si a intereselor economice pe care le au acestia. Proiectul este unul indraznet si reprezinta o premiera nationala.
Centrul pentru Jurnalism Independent, in parteneriat cu Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu si Asociatia Editorilor din Presa Online a lansat miercuri, cu ocazia Zilei internationala a libertatii presei, prima baza de date online a companiilor de presa din Romania. Aceasta este structurata pe judete si poate fi consultata de oricine acceseaza Media Index.
Media Index este un proiect derulat cu sprijinul Ambasadei SUA din Bucuresti si Ministerului Justitiei si este o premiera pentru Romania.Informatiile continute in portal au fost culese de o echipa de experti, in perioada octombrie 2005 – martie 2006 si are ca surse primare Oficiul National al Registrului Comertului si Consiliul National al Audiovizualului.
Toate datele legate de companiile de media, actionariatul acestora – pana la nivel de persoane fizice si interesele economice ale celor care fac parte din conducere – si jurnalistii romani se regasesc in Media index. Potrivit initiatorilor, proiectul vine sa raspunda preocuparii majore fata de transparenta proprietatii de media si a impactului acesteia asupra independentei editoriale.
Portalul cuprinde si o sectiune separata rezervata jurnalistilor care le ofera posibilitatea de a se inregistra in baza de date, cu informatii referitoare la locatia, specializarea si experienta, inclusiv tehnicile jurnalistice si limbile straine pe care le stapanesc. Aceasta sectiune, organizata intr-o „bursa a jurnalistilor”, are rolul de a facilita schimburile profesionale interne si internationale si de a stimula cooperarea intre profesionistii de media. Inscrierea in baza de date se va face prin completarea unui formular online.
Acest Media index a fost lansat chiar de Ziua internationala a libertatii presei (World Press Freedom Day), care se marcheaza pe data de 3 mai incepand cu 1993, in urma unei decizii a Adunarii Generale a ONU. Alegerea datei de 3 mai marcheaza, de fapt, ziua in care s-a semnat “Declaratia de la Windhoek” – in Africa de Sud, 1991.
Sursa: Meda Muntean